Blog Layout

Bedrijf overnemen? Zo doe je dat!

René de Jong • dec. 23, 2022
bedrijf overnemen

De eerste keer dat je een bedrijf gaat overnemen opent er een wereld vol met regels, kansen en consequenties voor je. Een goede voorbereiding is in dat geval daarom meer dan het halve werk. Een ondernemer die besluit zijn bedrijf te verkopen is meestal op zoek naar de beste partij om het bedrijf aan over te dragen. Om je te helpen bij het creëren van een professionele indruk zetten wij de belangrijkste informatie en tips bij het overnemen van een bedrijf voor je op een rijtje.


Een bedrijf overnemen zonder eigen vermogen?

Wil je een bedrijf overnemen zonder eigen vermogen? Dan is dit niet onmogelijk. Echter helpt een beetje eigen vermogen wel mee om een bedrijfsovername gemakkelijker te maken. Skin-in-the-game is voor veel ondernemers belangrijk, zo ook voor de verkopende partij. Zonder eigen vermogen moet je namelijk gaan werken met onder andere een achtergestelde lening of vendor loan constructie. De verkopende partij zal dit enkel accepteren bij het volste vertrouwen in jou als nieuwe bedrijfseigenaar.


Wordt er wel eigen vermogen ingelegd, dan zal het eenvoudiger zijn om de bedrijfsovername te financieren. Voor de bank en de betrokken investeerders geeft dit een beter beeld van jou als koper. De kans dat ze bereid zijn om daarom een hogere lening te verstrekken is groot. Een bedrijfsovername financieren kan echter op vele verschillende manieren, waardoor het aan te raden is om een expert in te schakelen. Vrienden, familie of het aanspreken van je spaargeld zijn manieren waarop je vertrouwen kunt overbrengen richting een koper. Een financieel adviseur op het gebied van bedrijfsovername kan met jou het beste financieringsplan opstellen voor de overname die jij in gedachten hebt.


Bedrijf overnemen? 6 handige tips!

Naast de financiering zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden bij het overnemen van een bedrijf. Hierbij 6 handige tips die we je niet willen onthouden:


1) Creëer vertrouwen dankzij een goede voorbereiding


"Vertrouwen is een cruciaal punt bij iedere bedrijfsovername. Een goede voorbereiding is daarom van essentieel belang als je nadenkt over het overnemen van een bedrijf."


Werk bijvoorbeeld een goed financieel plan uit en denk na over je groeistrategie. Dit soort voorbereiding geeft de verkoper inzicht in jouw plannen en straalt vertrouwen uit.


2) Vraag om input voor een professionele bedrijfswaardering

Het is belangrijk om zorgvuldig de ondernemingswaarde te berekenen. Natuurlijk kun je eenvoudig de EBITDA vermenigvuldigen met de multiple uit de betreffende sector. Het is echter verstandig om de DCF methode te hanteren en daarom de cijfers van de afgelopen 3 jaar op te vragen. Op die manier krijg je meteen een goed beeld van de financiële status van het bedrijf dat je wilt overnemen.


3) Maak een professioneel non-binding offer

Het is het belangrijk om je non-binding offer professioneel in elkaar te zetten. Beschrijf de belangrijkste voorwaarden en uitgangspunten. Voorkom daarbij dat je een bieding doet die toch bindend blijkt te zijn. Laat zien dat je over zaken hebt nagedacht en beperk open eindjes of vaagheden! Dit gaat helpen om de deal snel af te ronden.


4) Doe een goed Due Diligence onderzoek

Je wil natuurlijk geen 'kat in de zak' kopen als je een bedrijf gaat overnemen. Daarom is het goed om na te denken over de wijze waarop jij Due Diligence onderzoek gaat doen naar je beoogde aankoop. Een professionele koper kijkt namelijk naar de financiële, commerciële, operationele en technische kant van een bedrijf. Heb je zelf die kennis niet in huis? Schakel dan mensen in die je kunnen helpen met het onderzoek.


5) Probeer de verkoper (of het personeel) te binden

In 9 van de 10 deals zien wij een earn out voorbij komen. Hiermee kun je borgen dat de verkopende partij nog voor een bepaalde periode betrokken blijft bij het bedrijf. Mocht dit niet noodzakelijk zijn, denk dan na over het binden van het personeel. Dit kun je bijvoorbeeld doen via de introductie van Stock Appreciation Rights. Niet alleen kun je hiermee de bedrijfskosten drukken, maar ook borg je de continuïteit van de bedrijfsvoering. 


6) Twijfel = NEE

Laat je bij het overnemen van een bedrijf niet gek maken door marktomstandigheden. Bepaal de prijs die jij bereidt bent om te betalen en blijf realistisch over de waarde. Doe daarnaast zorgvuldig onderzoek en laat je niet opjagen. Je kunt een bedrijf maar één keer overnemen. Luister bij twijfel naar je hart en schakel professionals in.  

bedrijf overnemen

Registreer de overname bij de KvK

Als een bedrijf wordt overgenomen door een nieuwe partij moet dit geregistreerd worden bij de KvK. De KvK heeft hiervoor verschillende online formulieren die ingevuld en ingediend kunnen worden om de overdracht aan te kondigen. Er zijn bij het overnemen van een bedrijf formulieren voor de kopende partij, maar ook formulieren voor de verkopende partij. Om kennis te geven aan de bedrijfsovername dienen alle formulieren ingeleverd te worden bij de KvK. Zo toon je aan dat de verkopende partij (grotendeels) afstand gaat nemen van de onderneming en de koper de nieuwe bedrijfseigenaar wordt. Pas als alles rond is bij de KvK ben je als koper gerechtigd om als nieuwe eigenaar te opereren en wordt de aansprakelijkheid verplaatst van de oude eigenaar naar jou als koper. De overname kan worden aangekondigd bij alle kantoren van de KvK in Nederland.


Hulp nodig bij het overnemen van een bedrijf?

Het mag duidelijk zijn; een bedrijf overnemen is geen kleinigheidje. Er komt ontzettend veel bij kijken en om niks over het hoofd te zien is het daarom erg prettig om experts om hulp te kunnen vragen. Een bedrijfsovernameadviseur helpt jou tijdens het gehele proces! Van het opzetten van de exit strategie tot het vinden van de juiste koper en het sluiten van de beste deal. Voor bedrijfsovername advies ben je bij hem of haar dus aan het juiste adres. Daarnaast heeft een bedrijfsovernameadviseur vaak een groot netwerk van experts om zich heen. Hierdoor kunnen er snel geschikte overnames worden gesignaleerd en aangegaan of kunnen ze je helpen met een Management Buyin traject.


Voor meer informatie over bedrijfsovernames en de bijbehorende hulplijnen mag je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen via 085-0204719. De koffie staat altijd klaar!

strategische overname
door René de Jong 25 apr., 2024
Wat is een strategische overname en waarom zou je als verkoper kiezen voor een strategische bedrijf overname? Dit en meer vertellen wij je in dit artikel!
bedrijfsovername
door René de Jong 15 apr., 2024
Waar laten ondernemers geld liggen bij een bedrijfsovername? In dit artikel geven wij je een aantal tips om het maximale uit een bedrijfsovername te halen.
closing accounts
door René de Jong 02 apr., 2024
Bij een bedrijfsovername kan je gebruik maken van het locked box mechanism of van closing accounts.Maar wat is het verschil? In dit artikel leggen we het uit!
leakage
door René de Jong 26 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername moet je oppassen voor leakage. Maar wat is leakage bij M&A precies en hoe kan je leakage voorkomen? Je leest het in dit artikel.
deelnemingsvrijstelling
door René de Jong 20 mrt., 2024
Wat is deelnemingsvrijstelling, wat zijn de voorwaarden om hieraan te voldoen en wat zijn de voordelen? We leggen het je uit in dit artikel.
locked box mechanism
door René de Jong 11 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername kan er gebruik gemaakt worden van het locked box mechanism. Maar wat is het locked box principe eigenlijk? Je leest het in dit artikel.
effectieve datum
door René de Jong 27 feb., 2024
Wat is een effectieve datum overname bij een bedrijfsoverdracht? Je leert het in dit artikel.
small firm premium
door René de Jong 20 feb., 2024
Wat is de Small Firm Premium en is dit belangrijk bij de waarbepaling van een bedrijf? Je leest het in dit artikel.
normalisaties
door René de Jong 13 feb., 2024
Wat is normaliseren, welke normalisaties zijn er en hoe pas je deze toe bij een waardebepaling? Lees er hier alles over!
wacc
door René de Jong 12 feb., 2024
Wat betekent WACC en hoe bereken je deze voor jouw bedrijf? Hier lees je alles over in dit artikel.
Meer posts
Share by: