Blog Layout

Zaak overnemen zonder eigen inbreng, kan dat?

René de Jong • aug. 02, 2023
Zaak overnemen

Als gevestigde (of startende) ondernemer kan het soms een slimme stap zijn om een bestaande zaak over te nemen. De klanten, het personeel of de locatie; het kunnen allemaal redenen zijn om in plaats van autonome groei te kiezen voor een overname. Nu wil jij natuurlijk weten hoe je een bestaande zaak over kunt nemen en in hoeverre het nodig is om een eigen inbreng op tafel te leggen. Wij geven je daarom de belangrijkste ins & outs als het aankomt op bedrijfsovername betreffende een bestaande zaak.


Kan ik een bestaande zaak overnemen?

Het antwoord is ‘ja’, dit kan zeker! Mits de eigenaar zijn bedrijf wil verkopen natuurlijk ;-). Het overnemen van een bestaande zaak gebeurt steeds vaker en dat is niet zonder reden. Ruim 95% van de kersverse bedrijfseigenaren die een bestaande zaak hebben overgenomen zijn na 5 jaar namelijk nog succesvol actief. Niet voor niets is deze vorm van Management Buy-In (MBI) daarom erg populair. Dit komt vaak doordat er gebruik kan worden gemaakt van een aantal factoren die je als startende ondernemer met een nieuwe zaak niet zomaar op zak hebt. Denk hierbij aan het al opgebouwde klantenbestand dat je direct in kunt zetten voor PR en andere doeleinden, maar ook aan de naamsbekendheid waar je snel van kunt profiteren. Daarnaast heb je natuurlijk vanaf het eerste moment personeel in dienst dat ervaring heeft binnen het bedrijf. Alles bij elkaar is het dus veel eenvoudiger om direct inkomsten uit de zaak te halen en te blijven groeien. Althans; als het bedrijf dat je wilt kopen niet verlieslatend is, want dan moet je eerst aan de bak om het tij te keren. In alle situaties is het wel belangrijk om het ondernemingsplan, inclusief groeistrategie en financieringsplan goed voor elkaar te hebben.


Hoe kan ik een zaak overnemen?

Een bedrijf overnemen kan op verschillende manieren worden gedaan. Je kunt kiezen voor een Activa/ Passiva transactie waarin je uitsluitend bepaalde componenten overneemt. Denk aan het klantenbestand, personeelsbestand of de ontwikkelde software/ producten. Toch zal een verkoper (met een BV) hier niet op staan te happen. Hij moet in dat geval namelijk namelijk VPB belasting betalen over de verkoop van zijn bedrijf en blijft met een lege BV achter. Daarom wordt een zaak vaker overgenomen op basis van een aandelentransactie.


"Qua overnamevormen zijn er ook veel verschillende opties om een zaak over te nemen."


Je kunt gaan voor een (gedeeltelijke) overname of spreekt met de verkoper een pre-exit scenario af. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een management buy-out. Hiervan spreken we als je het bedrijf waarbij je al werkzaam bent over zou willen nemen. Je bent dan dus al welbekend met de zaak, ziet potentie en wilt hier graag op jouw wijze mee verder. Ken je de eigenaar van een bedrijf niet, maar wil je de zaak toch graag overnemen? Dan noemen we deze bedrijfsovername een management buy-in. Gaat het om een pensioengerechtigde bedrijfseigenaar die zijn bedrijf wil verkopen? In dat geval ontstaan mooie kansen, gezien het feit de enterprise value vaak lager wordt als gevolg van de tijdsdruk. Desondanks is het vanzelfsprekend dat er geen bedrijfsovername plaats kan vinden zonder bedrijfsfinanciering. Maar hoe kom je aan de financiën?

 

Kan ik een zaak overnemen zonder eigen inbreng?

Een zaak overnemen vraagt vaak om een set aan financiële middelen. Bij goed presterende bedrijven zal dit gaan om een forse investering. Echter hoeft dit je nog niet direct af te schrikken. Een zaak overnemen zonder eigen inbreng is namelijk wel mogelijk als je het slim speelt. Zo zijn veel ondernemers niet op de hoogte van het feit dat je een vendor loan kunt aangaan met de verkoper. Ook kun je via de bank, friends & family of een angel investor (start)kapitaal bij elkaar verzamelen. In sommige gevallen zal zelfs een professionele investeerder (lees: private equity) op willen treden als geldschieter. Je krijgt dan vaak de mogelijkheid om in te groeien.


Natuurlijk kun je ook een achtergestelde lening zoeken. Wel moet je bewust zijn van het feit dat dit risicodragend kapitaal betreft. Zo’n achtergestelde lening kun je aangaan met fondsen of andere geldschieters. Ook is het een optie om een deel van de koopprijs als achtergestelde lening voort te laten bestaan in het bedrijf. Hierbij is het wel van belang dat de persoon die het bedrijf verkoopt ook instemt met deze financieringsmethode, evenals de bank.


Wat te doen bij het overnemen van een zaak?

Onderzoek, onderzoek, onderzoek. Je wilt weten waar je aan begint. Doe daarom altijd eerst een Due Diligence onderzoek om te ontdekken hoe het bedrijf ervoor staat. Tevens is het verstandig om bedrijfsovername advies in te winnen bij een externe adviseur. Ook kan deze persoon helpen met de onderhandelingen en gesprekken zodat je niet op persoonlijk niveau hoeft te onderhandelen met de bedrijfseigenaar. Dit voorkomt negatieve, persoonlijke kwesties en emotionele acties. Deze rol wordt vaak vervuld door een M&A specialist, iemand die al ontzettend vaak in vergelijkbare situaties heeft gestaan. Hierdoor weet hij of zij precies hoe er het beste uit de deal kan worden gehaald. Dit geldt niet alleen voor de tijd voorafgaand aan het zetten van de handtekeningen, maar ook na het afronden van de deal. Denk aan het voorbereiden van de exit strategie voor over 10 jaar.


Meer weten over een zaak overnemen zonder eigen inbreng of een andere vorm van bedrijfsovername? Voel je vrij om contact met ons op te nemen voor extra informatie. 

strategische overname
door René de Jong 25 apr., 2024
Wat is een strategische overname en waarom zou je als verkoper kiezen voor een strategische bedrijf overname? Dit en meer vertellen wij je in dit artikel!
bedrijfsovername
door René de Jong 15 apr., 2024
Waar laten ondernemers geld liggen bij een bedrijfsovername? In dit artikel geven wij je een aantal tips om het maximale uit een bedrijfsovername te halen.
closing accounts
door René de Jong 02 apr., 2024
Bij een bedrijfsovername kan je gebruik maken van het locked box mechanism of van closing accounts.Maar wat is het verschil? In dit artikel leggen we het uit!
leakage
door René de Jong 26 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername moet je oppassen voor leakage. Maar wat is leakage bij M&A precies en hoe kan je leakage voorkomen? Je leest het in dit artikel.
deelnemingsvrijstelling
door René de Jong 20 mrt., 2024
Wat is deelnemingsvrijstelling, wat zijn de voorwaarden om hieraan te voldoen en wat zijn de voordelen? We leggen het je uit in dit artikel.
locked box mechanism
door René de Jong 11 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername kan er gebruik gemaakt worden van het locked box mechanism. Maar wat is het locked box principe eigenlijk? Je leest het in dit artikel.
effectieve datum
door René de Jong 27 feb., 2024
Wat is een effectieve datum overname bij een bedrijfsoverdracht? Je leert het in dit artikel.
small firm premium
door René de Jong 20 feb., 2024
Wat is de Small Firm Premium en is dit belangrijk bij de waarbepaling van een bedrijf? Je leest het in dit artikel.
normalisaties
door René de Jong 13 feb., 2024
Wat is normaliseren, welke normalisaties zijn er en hoe pas je deze toe bij een waardebepaling? Lees er hier alles over!
wacc
door René de Jong 12 feb., 2024
Wat betekent WACC en hoe bereken je deze voor jouw bedrijf? Hier lees je alles over in dit artikel.
Meer posts
Share by: