Blog Layout

Register Valuator: Dé specialist voor bedrijfswaardebepaling

René de Jong • aug. 14, 2023
register valuator

Ga jij jouw bedrijf verkopen? Dan is de waardebepaling één van de belangrijkste thema’s waar je kennis mee zult maken. Als je vanuit een solide standpunt wilt beginnen aan het verkoopproces zul je immers moeten weten welke cijfers voor de komma je mag verwachten! Nu kun je een M&A specialist vragen om een waardering te doen, maar ook kun je op zoek gaan naar een Register Valuator. Dit blog geeft je meer inzicht in de verschillen tussen deze twee type adviseurs.


Wat is een Register Valuator (RV)?

Een Register Valuator staat in de bedrijfswereld ook wel bekend als een RV. Een Register Valuator is een onpartijdige specialist op het gebied van de waardebepaling van een bedrijf, die je in kunt schakelen als je een bedrijfsverkoop overweegt. Ook wanneer er tijdens het verkoopproces een meningsverschil ontstaat over de bedrijfswaarde tussen de kopende en verkopende partij kan een Register Valuator worden ingeschakeld.


"Niet iedere waarderingsdeskundige kan zichzelf echter zomaar Register Valuator noemen. Om dit te mogen doen dienen ze eerst een tweejarige specialistische Register Valuator opleiding te hebben voldaan en geregistreerd te zijn bij het NIRV (het Nederlands Instituut voor Register Valuators)."


Nadat de Register Valuator opleiding is afgerond zijn ze er echter nog niet. Voor een RV is het namelijk verplicht om de kennis up-to-date te houden middels PE (Permanente Educatie). Het Register Valuator  uurtarief liegt er dan ook niet om. Het beroep vraagt om continue scherpstelling en correct handelen.


Wat doet een Register Valuator?

Een Register Valuator kent alle waarderingsmethoden en -termen van binnen en buiten en zet deze kennis in om op een correcte manier de ondernemingswaarde te berekenen. Dit gaat verder dan de standaard methodes zoals de EBITDA multiple per sector. Een RV kijkt naar de toekomstige verdiencapaciteiten van het bedrijf en de ondernemingsrisico’s die een koper kan tegenkomen. Dit betekent dat een RV iets anders te werk gaat dan andere waarderingsdeskundigen. Een Register Valuator baseert de vast te stellen bedrijfswaarde namelijk op de economische waarde (en dus niet op de boekwaarde van het bedrijf).


"Veel Register Valuators hanteren daarom een waarderingsmodel dat is gebaseerd op de netto geldstromen en de ondernemersrisico’s die hiermee gepaard gaan."


Dit klinkt niet alleen ingewikkeld – dat is het ook!


Een Register Valuator is daarom vaak thuis in één of een aantal markten waarin ze zich flink verdiepen. Met de juiste actuele kennis over de onderneming en de markt waarin deze actief is kan de RV starten met het uitvoeren van een SWOT-analyse en analyses met betrekking tot risico’s binnen de markt. Daarnaast worden er risicoprofielen en verwachte cashflows (Discounted Cash Flow) opgesteld. Alle uitkomsten worden vervolgens langs elkaar gelegd om een vastgestelde bedrijfswaarde te kunnen presenteren. Het berekenen wat jouw bedrijf waard is, wordt door een RV dus absoluut gezien als uiterst serieuze zaak.


Wanneer kies je voor een Register Valuator?

Bij het verkopen van een bedrijf wordt vaak een bedrijfsovername specialist ingeschakeld. Deze persoon is uitstekend in staat om een waardebepaling te doen. Een Register Valuator wordt vaak ingeschakeld als er een impasse dreigt te ontstaan. Denk aan een onderneming die werd gerund door een stel, dat door een echtscheiding de zakelijke relatie ook wil beëindigen. Maar ook kan een RV worden ingeschakeld in een situatie waarbij een aandeelhouder uitgekocht moet worden of een faillissement van toepassing is. Bestaan er zakelijke geschillen die de bedrijfsovername dwarsbomen, dan is een Register Valuator tevens een aanrader


"Gezien een Register Valuator een onpartijdige adviseur is, wordt deze dus met name ingeschakeld voor situaties waarbij partijen er onderling niet uit komen."


Verder kan een Register Valuator uit de brand helpen bij verschillende andere situaties waar bedrijfsfinanciering een grote rol speelt. Bijvoorbeeld als er een Management Buy-Out, een strategische overname of een vererving van aandelen gewenst is. 

register-valuator

Verschil tussen Register Accounts, Register Valuators en M&A adviseurs

Veel ondernemers zijn geneigd om een accountant in te schakelen zodra cijfers een rol spelen. Zo ook bij het proces van bedrijfswaardering. En begrijp ons niet verkeerd: een accountant aan laten haken bij dit proces is zeker niet verkeerd! Echter zijn deze vakmensen vaak niet voldoende gespecialiseerd in het vaststellen van een bedrijfswaarde. Zeker bij een bedrijfsverkoop is het zinvol om hiervoor een M&A specialist aan te haken. Deze adviseur kan - eventueel samen met je accountant - een waardering uitvoeren o.b.v. de huidige marktsituatie. Daarnaast brengt deze persoon vaak ook een netwerk aan kopers en kan die helpen in het realiseren van de totale bedrijfsverkoop en de bijbehorende exit strategie


In het geval van een geschil of impasse tussen aandeelhouders is de waarde van een Register Valuator echter onmiskenbaar. Ook een M&A adviseur kan in een dergelijke situatie vaak onvoldoende diepgang bieden. Niet voor niets hebben Register Valuators een speciale opleiding afgerond en dienen ze continu de kennis als waarderingsdeskundige bij te houden. Een accountant of M&A specialist is hier niet toe verplicht. Het is dus verstandig om de Register Valuator, accountant en M&A adviseur ieder hun eigen taken uit te laten voeren tijdens een waardebepaling of bedrijfsovername. Zo weet je zeker dat jouw bedrijf de juiste waarde toebedeeld krijgt. Een RV kan dus uitstekend samenwerken met een M&A specialist. De Register Valuator vervult bij een bedrijfsovername namelijk maar een beperkte rol. Voor de rest van het proces heb je andere expertise nodig die een RV gewoonweg niet in huis heeft. 


Hulp nodig bij de waardebepaling van jouw bedrijf?

Als bedrijfsovernamespecialisten hebben we niet alleen zelf een flinke dosis kennis in huis als het gaat om bedrijfswaardering. Ook het aan laten haken van een geschikte Register Valuator is in een oogwenk geregeld. Alle expertises onder één dak draagt zorg voor een bedrijfsovername die er precies zo uit komt te zien als jij dat wenst, met een waardebepaling die bij jou als ondernemer de juiste verwachtingen creëert. Ben jij ook benieuwd wat jouw bedrijf waard is? Laten we dan zeker een kop koffie of online call plannen.

strategische overname
door René de Jong 25 apr., 2024
Wat is een strategische overname en waarom zou je als verkoper kiezen voor een strategische bedrijf overname? Dit en meer vertellen wij je in dit artikel!
bedrijfsovername
door René de Jong 15 apr., 2024
Waar laten ondernemers geld liggen bij een bedrijfsovername? In dit artikel geven wij je een aantal tips om het maximale uit een bedrijfsovername te halen.
closing accounts
door René de Jong 02 apr., 2024
Bij een bedrijfsovername kan je gebruik maken van het locked box mechanism of van closing accounts.Maar wat is het verschil? In dit artikel leggen we het uit!
leakage
door René de Jong 26 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername moet je oppassen voor leakage. Maar wat is leakage bij M&A precies en hoe kan je leakage voorkomen? Je leest het in dit artikel.
deelnemingsvrijstelling
door René de Jong 20 mrt., 2024
Wat is deelnemingsvrijstelling, wat zijn de voorwaarden om hieraan te voldoen en wat zijn de voordelen? We leggen het je uit in dit artikel.
locked box mechanism
door René de Jong 11 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername kan er gebruik gemaakt worden van het locked box mechanism. Maar wat is het locked box principe eigenlijk? Je leest het in dit artikel.
effectieve datum
door René de Jong 27 feb., 2024
Wat is een effectieve datum overname bij een bedrijfsoverdracht? Je leert het in dit artikel.
small firm premium
door René de Jong 20 feb., 2024
Wat is de Small Firm Premium en is dit belangrijk bij de waarbepaling van een bedrijf? Je leest het in dit artikel.
normalisaties
door René de Jong 13 feb., 2024
Wat is normaliseren, welke normalisaties zijn er en hoe pas je deze toe bij een waardebepaling? Lees er hier alles over!
wacc
door René de Jong 12 feb., 2024
Wat betekent WACC en hoe bereken je deze voor jouw bedrijf? Hier lees je alles over in dit artikel.
Meer posts
Share by: