Blog Layout

Snel bedrijf verkopen? Zo doe je dat!

René de Jong • mei 07, 2023
snel bedrijf verkopen

Haastige spoed is zelden goed. Toch kun je als ondernemer in de situatie terecht komen waarin het gewenst is om snel je bedrijf te verkopen. Bijvoorbeeld wegens gezondheidsproblemen, marktveranderingen of andere onvoorziene situaties. Een bedrijf verkopen is echter één van de belangrijkste momenten in je carrière. En daar wil je zoveel mogelijk uithalen. Wij helpen je daarom bij het vinden van de beste balans tussen tijdsdruk en verkoopresultaat.


Hoe lang duurt het om een bedrijf te verkopen?

We krijgen regelmatig de vraag hoe lang het duurt om een bedrijf te verkopen.


"Het duurt gemiddeld 9 tot 12 maanden om je bedrijf te verkopen! Werk je nog steeds actief in je bedrijf? In dat geval moet je ook een earn-out incalculeren. Dit betekent dat je al snel nog eens 18 tot 24 maanden moet aanblijven."


In een situatie waarbij een earn-out geldt praten we dus al snel over een periode van in totaal 3 jaar.


We begrijpen heel goed dat je je als ondernemer in een positie kunt bevinden waardoor je het bedrijf het liefst eergister al had verkocht. Helaas kan die  tijdsdruk ervoor zorgen dat je minder sterk staat tijdens de onderhandelingen met de koper. Ook verhoogt het tegelijkertijd het risico op gemiste kansen en/of gemaakte fouten. Natuurlijk kan dit proces worden versneld, maar dit zal in veel gevallen ten koste gaan van de perfecte deal. We raden daarom aan om alleen voor een snelle bedrijfsovername te kiezen als de nood hoog is.


Snel verkopen op een slimme manier

Als je noodgedwongen een snelle bedrijfsverkoop moet realiseren dan kan dit natuurlijk. Waar het advies is om minimaal drie jaar uit te trekken voor een bedrijfsovername, is het alsnog wel mogelijk om een bedrijf binnen enkele maanden te verkopen.


Vijf tips om je bedrijf snel te verkopen

Hierbij vijf tips die je kunnen helpen om je bedrijf slim te verkopen:


1)     Zorg voor een strak overnameproces

Een bedrijfsovername gaat altijd volgens een vast stappenplan. Veel tijd gaat verloren in het verkrijgen van de non-binding offers, toewerken naar een intentieovereenkomst en het uitwerken van de share purchase agreement. Daarnaast kan de doorlooptijd van het due diligence (DD) onderzoek de bocht uit vliegen. Begin daarbij ook vroegtijdig met het vullen van de dataroom en zorg dat je zo compleet mogelijk bent in de informatievoorziening. Het zoeken naar documentatie kost ingehuurde adviseurs vaak veel tijd en vertraagd het DD. Het is dan ook belangrijk om continu kort op de bal te spelen. Maak een strakke planning, blijf de koper in de actiestand zetten én ga met elkaar in een hok zitten als tijd weg lijkt te vloeien.


2)     Huur de juiste bedrijfsovername specialisten in

Een bedrijfsovername specialist kan je helpen om dit proces in de juiste banen te leiden.


"Selecteer daarbij een specialist die ook een buyers-netwerk meebrengt dat aansluit bij jouw branche. Op die manier bespaar je veel tijd in het vinden van een geschikte koper."


Daarnaast kan deze persoon de onderhandelingen verzorgen én op basis van eerdere ervaringen ondersteunen in het nemen van beslissingen. Natuurlijk moet je de tijd nemen om goed na te denken, maar hoe doe je dat zonder de juiste inzichten? Een M&A adviseur kan biedingen eenvoudig vertalen naar begrijpbare mensentaal om zo tot een gefundeerd besluit te komen.

Verder is het ook verstandig om een
M&A advocaat in te huren die je helpt om efficiënt alle contracten te reviewen en finaliseren. Naast de intentieovereenkomst ga je ook te maken krijgen met een Share Purchase Agreement, eventuele vermogensinstandhoudingsverklaring en andere documenten. Door het inhuren van een goede jurist houd je snelheid in het proces.


3)     Beperk het aantal kopers waarmee je praat

Wil je snel jouw bedrijf verkopen? Praat dan met een beperktere groep kopers. Je kunt ook een soort ‘inloop dag’ organiseren waarop je één keer een hele groep geïnteresseerde kopers uitnodigt. Op die manier bespaar je veel tijd in het plannen van separate afspraken. Ook kunnen we een video opnemen met jouw management presentatie om zo tijd te besparen. Het is namelijk wel fijn om minimaal 3 non binding offers te verzamelen om - ondanks de snelheid - niet met de rug tegen de muur te staan in de onderhandelingen.  


4)     Zet ChatGTP in

ChatGTP wordt in de wereld van bedrijfsovernames nog niet heel actief ingezet. Toch kan het helpen in het maken van het informatiememorandum en het reviewen van contracten. Wel stellen we voor om de informatie te anonimiseren. We weten immers nog niet weer er meekijkt ;-). 

 

5)     Laat je niet gek maken

Blijf relativeren. Sommige zaken vragen nu eenmaal om wat extra tijd. Je kunt het soms niet versnellen, hoe graag je ook zou willen. En voorkom dat een koper teveel lucht krijgt van jouw wens om snel te stoppen. Dit kan de prijs namelijk drukken en daarmee de waardebepaling van je bedrijf schaden.  


Het bedrijfsovername stappenplan

Graag kom ik toch nog op één onderwerp terug, namelijk het bedrijfsovername stappenplan. Het is zaak dat je het volledige verkoopproces stap voor stap doorloopt, zodat je geen essentiële dingen vergeet. Zelf hanteren wij bij een bedrijfsovername het volgende stappenplan:

1. Bepaal jouw ideale exit en denk daarbij vooral na over de netto koopprijs, de garanties en zekerheden die voor jou belangrijk zijn.

2. Laat jouw bedrijf bekijken door de ogen van een potentiële koper. Wij zouden je hierbij kunnen helpen in de vorm van een nulmeting.

3. Maak het bedrijf verkoopklaar. Bij de ene ondernemer duurt dit proces 3 maanden en bij de andere juist weer 3 jaar. De omvang hangt sterk samen met de resultaten uit de vorige stap.

4. Maak de verkoopdocumentatie op orde. De creatie van een financieel memorandum, investment memorandum én management presentatie zijn daarbij noodzakelijk.

5. Breng je bedrijf onder de aandacht bij een potentiële koper. We adviseren altijd om dit anoniem te doen en toe te werken naar een intentieovereenkomst.

6. Voer het Due Dilligence uit en start de contractfase. Halverwege het DD-onderzoek stuurt een koper vaak een voorlopige koopovereenkomst toe. Dit versnelt het proces aanzienlijk.

7. Werk toe naar de handtekening.


Wel is het goed om rekening te houden met de complexere stappen en vooraf voor jezelf te beslissen of je hier zelf mee aan het worstelen wilt gaan of dat je dit gaat uitbesteden. 

bedrijfsovername advies

Goede voorbereiding is essentieel

Als je jouw bedrijf snel wilt verkopen, dan wil je natuurlijk zo min mogelijk steken laten vallen. Een goede voorbereiding is daarom een echte ‘key to success’. Daarom adviseren we ondernemers om hun bedrijf verkoopkaar te maken, ook als ze nog niet aan een exit denken. Op die manier ben je altijd klaar voor een bedrijfsovername en kun je de verkoop van je bedrijf versnellen. Zo sta je ook meteen sterker tijdens de onderhandelingen en maak je meer kans op een optimale deal.


Het op orde hebben van administratieve zaken, tonen van een potentiële groeistrategie en het beperken van personele afhankelijkheden zijn de belangrijkste voorbereidingen om de verkoopprijs te laten stijgen. Doe onze Exit Ready scan om te zien hoe verkoopklaar jouw bedrijf is. Ook geeft het je inzicht in de punten waar een potentiële koper naar kijkt. Als je namelijk weet hoe je ervoor staat, weet je ook wat je kunt verwachten van een bedrijfsverkoop. Dit versterkt jouw positie tegenover die van de potentiële koper.

Doe de Exit Ready Scan!

Redenen om een bedrijf snel te verkopen

Soms kom je er niet omheen: het bedrijf moet verkocht worden. En snel! Drie jaar voorbereiden op de bedrijfsovername is dan niet haalbaar. Natuurlijk kan er privé een situatie ontstaan die een snelle bedrijfsverkoop wenselijk maakt. Bijvoorbeeld als een ondernemend stel besluit te gaan scheiden of als de gezondheid van de ondernemer een snelle verkoop afdwingt. In de extreme gevallen kun je ook op zoek gaan naar een organisatie die gespecialiseerd is in het snel overnemen van bedrijven. Het kan ook voorkomen dat je volledig in de knoop komt te zitten met de bedrijfsfinanciering, vanwege oplopende schulden en dalende inkomsten. In dat geval daalt het bedrag dat jouw bedrijf waard is enorm snel en wil je het bedrijf zo snel mogelijk verkopen. Is dat het geval, dan sta je eigenlijk al met de rug tegen de muur en zouden we adviseren om voor een andere exit strategie te kiezen. Je bedrijf dan snel verkopen gaat je namelijk geen gedroomde exit opleveren.  


Advies nodig bij een snelle bedrijfsovername?

We kunnen ons ontzettend goed voorstellen dat de last op je schouders alleen nog meer verder opbouwt als je volledig in je eentje een snelle bedrijfsverkoop moet realiseren.


"Het inschakelen van de juiste specialisten op het gebied van bedrijfsovernames kan een hele hoop last wegnemen en je ruimte geven om na te denken over wat jij wilt."


Ga je ondertussen op zoek naar een andere uitdaging? Wil je meer tijd voor je gezin? Of heb je andere prioriteiten? Allemaal vragen waar jij goed over na kunt denken terwijl de bedrijfsovernameadviseur voor jou aan het werk is om de bedrijfsverkoop soepel en optimaal te laten verlopen. Bij vragen over een snelle bedrijfsovername staan onze eigen experts dan ook met plezier voor je klaar. 

strategische overname
door René de Jong 25 apr., 2024
Wat is een strategische overname en waarom zou je als verkoper kiezen voor een strategische bedrijf overname? Dit en meer vertellen wij je in dit artikel!
bedrijfsovername
door René de Jong 15 apr., 2024
Waar laten ondernemers geld liggen bij een bedrijfsovername? In dit artikel geven wij je een aantal tips om het maximale uit een bedrijfsovername te halen.
closing accounts
door René de Jong 02 apr., 2024
Bij een bedrijfsovername kan je gebruik maken van het locked box mechanism of van closing accounts.Maar wat is het verschil? In dit artikel leggen we het uit!
leakage
door René de Jong 26 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername moet je oppassen voor leakage. Maar wat is leakage bij M&A precies en hoe kan je leakage voorkomen? Je leest het in dit artikel.
deelnemingsvrijstelling
door René de Jong 20 mrt., 2024
Wat is deelnemingsvrijstelling, wat zijn de voorwaarden om hieraan te voldoen en wat zijn de voordelen? We leggen het je uit in dit artikel.
locked box mechanism
door René de Jong 11 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername kan er gebruik gemaakt worden van het locked box mechanism. Maar wat is het locked box principe eigenlijk? Je leest het in dit artikel.
effectieve datum
door René de Jong 27 feb., 2024
Wat is een effectieve datum overname bij een bedrijfsoverdracht? Je leert het in dit artikel.
small firm premium
door René de Jong 20 feb., 2024
Wat is de Small Firm Premium en is dit belangrijk bij de waarbepaling van een bedrijf? Je leest het in dit artikel.
normalisaties
door René de Jong 13 feb., 2024
Wat is normaliseren, welke normalisaties zijn er en hoe pas je deze toe bij een waardebepaling? Lees er hier alles over!
wacc
door René de Jong 12 feb., 2024
Wat betekent WACC en hoe bereken je deze voor jouw bedrijf? Hier lees je alles over in dit artikel.
Meer posts
Share by: