IT Consultancy

SECTORKENNIS

IT Consultancy  bedrijf verkopen

Is jouw bedrijf gespecialiseerd in IT Detachering, Services of (management)consultancy? In dat geval vind je op deze pagina meer informatie over de wijze waarop je jouw IT Consultancy bedrijf succesvol kunt verkopen.  Want hoe kom je tot een goede waardebepaling? Hoe kun je jouw IT bedrijf verkoopklaar maken? En waar kijkt een koper eigenlijk naar? 

Download ons e-book

Hoe kom je tot een slimme exit strategie?

Doe de gratis Exit Ready scan!

Waar liggen kansen voor verbetering?

Hoe maak ik mijn IT bedrijf verkoopklaar?

Om een goed antwoord te kunnen geven op de vraag 'hoe maak ik mijn IT bedrijf verkoopklaar' is het belangrijk om je eerst wat meer te vertellen over de wijze waarop de waardebepaling tot stand komt. Hieronder delen we wat EBITDA multiples uit de IT sector én de toegevoegde waarde van cross-border transacties. Verderop vind je meer informatie over de onderdelen waar een koper naar kijkt en hoe we je kunnen helpen met bedrijfsovername advies.

Hoe werkt de waardebepaling van een IT Consultancy bedrijf? 

Laten we beginnen met het geven van wat meer inzicht in de waardebepaling van een dienstverlenend bedrijf in de IT sector. Volgens de vuistregel wordt in Nederland gemiddeld 4,85 x de EBITDA betaald voor een MKB bedrijf. Toch ligt dit in de EBITDA multiple in de IT sector gemiddeld hoger, namelijk op 6,6 x de EBITDA. Nu hebben wij in het verleden ook multiples als 7 en 8 weten te bereiken. Afhankelijk van de niche of consolidaties in de markt kan een strategische koper namelijk besluiten om een hoger bod uit te brengen. Het is goed om hier bij het berekenen van de ondernemingswaarde rekening mee te houden.


Neem bijvoorbeeld bedrijven die diensten leveren in de markt van HubSpot, Salesforce, Microsoft, SAP, AFAS of Mendix. Juist in deze sectoren vinden veel bedrijfsovernames plaats. Deze buy-and-build strategie leidt ertoe dat private equity hogere bedragen neerlegt voor een bedrijf. Een andere reden dat er voor deze bedrijven meer wordt betaald is de repeterende omzet die dankzij licentieopbrengsten voor een onderstroom aan omzet zorgt. Deze omzet levert namelijk zekerheid voor een koper. En laat dat nou net een bekende reden zijn om een hogere EBITDA multiple te betalen.


Levert jouw bedrijf meer algemene detacheringsdiensten, zoals softwaredevelopers, testers of dataspecialisten? Dan ligt de multiple mogelijk lager. In alle gevallen heeft de omvang van jouw bedrijf ook invloed op de prijs. Traditioneel gezien wordt er meer betaald voor grotere organisaties. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat je de hogere multiples niet kunt halen. Het helpt als je aanhaakt bij een strategische koper of voor repeterende omzet zorgt. Voordat we daar verder op ingaan is er echter nog een manier om een hogere multiple te realiseren: de cross border verkoop. 

Populair scenario: cross border verkoop binnen de IT sector

Internationale kopers betalen van oudsher meer voor een Nederlands bedrijf, ook in de IT sector. De Nederlandse mergers & acquisitions markt is steeds transparanter geworden, waardoor kopers beter in staat zijn om de ondernemingswaarde te vergelijken met die van anderen. In het buitenland staat dit nog meer in de kinderschoenen en is er minder zicht op de prijzen die worden betaald. Uit onderzoek van overnameplatform Brookz blijkt dat de verkoop van IT dienstverlenende bedrijven in het buitenland leidt tot 8,2x de EBITDA in de DACH regio. Dat is natuurlijk een significant verschil met de Nederlandse multiple van 6,5. Maar ook in Frankrijk, de UK en Ierland liggen de multiples van origine hoger. Het kan dus interessant zijn om je bedrijf via een cross border transactie te verkopen.

Toch klinkt dat eenvoudiger dan het is. Het verkopen van je bedrijf aan een internationale partij is vaak complexer, omdat bijvoorbeeld contracten, onderhandelingen en de uiteindelijke integratie uitdagender zijn. Maar ook regelgeving & wetgeving, fiscale implicaties en communicatie kunnen voor barrières zorgen. Echter bewijzen de hogere multiples betreft overname dat het kan lonen om voor een cross border overname te gaan. Zeker in eerdergenoemde specialisaties als HubSpot, Salesforce, Mendix en Microsoft zijn veel mooie internationale bedrijfsovernames gerealiseerd. Als een buitenlandse partij voeten aan de grond wil krijgen in Nederland helpt dit beslist mee. Absoluut als het gaat om een niche waarbij je jouw bedrijf hebt gelieerd aan een specifiek softwareplatform. In dat geval kan 1+1 tot 3 leiden als er een koper om de hoek staat die daarvoor de hoofdprijs betaalt. 

 

Toch klinkt dat eenvoudiger dan het is. Het verkopen van je bedrijf aan een internationale partij is vaak complexer doordat bijvoorbeeld contracten, onderhandelingen en de uiteindelijke integratie uitdagender zijn. Maar ook regelgeving & wetgeving, fiscale implicaties en communicatie kunnen voor barrières zorgen. Toch bewijzen de hogere overnamemultiples dat het kan lonen om voor een cross border overname te gaan. Zeker in eerdergenoemde specialisaties zoals HubSpot, Salesforce, Mendix en Microsoft zijn veel mooie internationale bedrijfsovernames gerealiseerd. Het helpt in dat geval wanneer een buitenlandse partij voeten aan de grond wil krijgen in Nederland. Zeker als het gaat om een niche waarbij je jouw bedrijf hebt gelieerd aan een specifiek softwareplatform. In dat geval kan 1+1 tot 3 leiden voor een koper die daardoor de hoofdprijs betaald.   

Klantverhaal:
Een pre-exit traject. Hoe werkt dat? 


Zijn compagnon wilde graag stoppen. Herman Kui, eigenaar van Escrow4All, had echter nog genoeg ambitie om door te bouwen. Het kopen van de aandelen zag hij echter niet zitten. Daarnaast was het voor Herman wel een fijn idee om een deel van zijn pensioen - dat in het bedrijf zat - te verzilveren. De pre-exit met een evergreen private equity fonds maakte dit mogelijk. Benieuwd hoe? Lees Herman's verhaal voor alle details. 

Klantverhaal Herman Kui

Waar kijkt een koper naar bij IT Consultancy bedrijven?

We hebben ondertussen al heel wat IT Consultancy bedrijven geholpen met het verkoopklaar maken van hun bedrijf. Naast de traditionele onderdelen kijkt een koper specifiek naar:

it consultancy bedrijf verkopen

Marges

Uiteindelijk draait het binnen de consultancy business vooral om uren. Oneerbiedig wordt ook wel eens gesproken over uurtje-factuurtje. Dat is wat ons betreft niet erg, zolang de marges maar goed zijn. Laten we het allereerst hebben over de winstmarge die in de dienstverlenende sector minimaal boven de 10% moet liggen. IT Consultancy bedrijven met licentie-inkomsten van derden kunnen zelfs marges van 15%, 20% of hoger realiseren. Dit resulteert direct in een hogere bedrijfswaardering.


Andere marges gaan meer over inzetbaarheid (ook wel billability genoemd) en uurtarieven. Om overheadkosten te compenseren en minimaal 10% winst te behalen is het belangrijk om grip te houden op de ‘verloren’ uurtjes. Stuur daarom op het inzetpercentage van je mensen. Ligt dit binnen jouw bedrijf onder de 95%, ga dan eens kijken hoe je dit kunt optimaliseren. Een medewerker die meer uren kan draaien verhoogt al snel de productiviteit en de marge. Natuurlijk heeft het tarief daar ook invloed op, maar vaak niet met dezelfde mate als inzetbaarheid. Schroom echter niet om jaarlijks de tarieven te indexeren. Vaak stijgen voor jou de loonkosten namelijk ook. Daarnaast groeit hopelijk de senioriteit van jouw personeel en kun je dat middels indexaties compenseren. 

Lange termijn contracten, SLA's en licentie inkomsten

Uiteindelijk kun je de waarde van jouw bedrijf verhogen door de potentiële koper meer comfort te bieden. Maak duidelijk dat de teller niet jaarlijks weer bij €0,- start. IT consultancy bedrijven die licentie-inkomsten genieten dankzij partijen als Microsoft, HubSpot, Salesforce of Mendix zijn daarom extra in trek. De afhankelijkheid van personeelsinzetten wordt hiermee beperkt en de repeterende omzetstroom werkt waarde verhogend.


Heeft jouw bedrijf geen licentie-inkomsten? Probeer dan langetermijncontracten of raamovereenkomsten af te sluiten met jouw klantengroep. Dit is van grote waarde, zeker als je kunt aantonen dat je al jaren een bepaald omzetvolume draait bij een bepaalde klant. In combinatie met het klantverloopcijfer levert dit een koper een goed beeld van de zekerheid die zijn potentiële aankoop biedt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor SLA’s. Het zal je niet verrassen dat dit soort inkomstenstromen bijdragen aan de waarde van jouw bedrijf.

Afhankelijkheid ondernemer

In welke mate is het bedrijf afhankelijk van jou? Die vraag is essentieel bij de verkoop van een bedrijf in de dienstverlenende sector. Mijn eerste bedrijf was een Test Consultancy bedrijf. In zes jaar tijd had ik het bedrijf uitgebouwd naar een team van bijna 20 mensen. Alle mensen had ik zelf aangenomen en ik was het gezicht van het bedrijf. Toen ik het verkocht heb ik echter een toonaangevende fout gemaakt: het bedrijf was nog volledig verbonden aan mij als ondernemer. Voor een koper bood dit veel onzekerheid. Want hoeveel van de medewerkers zouden er blijven na mijn vertrek? Die onzekerheid was natuurlijk terecht en het is de belangrijkste reden dat ik niet de maximale prijs voor mijn bedrijf heb mogen ontvangen. Achteraf had ik twee of drie jaar eerder mijn rol moeten afbouwen of een earn out moeten accepteren. Gezien ik iets anders wilde gaan doen heb ik uiteindelijk het te lage bod alsnog geaccepteerd. Erg zonde!


Nu is de afhankelijkheid van jou als ondernemer ten opzichte van de medewerkers dus belangrijk. Dit omdat het, anders dan bij SaaS-bedrijven, een uren-business is. Toch speelt je afhankelijkheid mogelijk ook een rol richting klanten, leveranciers of commerciële groei. Zoals eerder vermeld weet een koper maar al te graag zeker dat zijn aankoop rendeert en niet als een kaartenhuis in elkaar zakt na jouw vertrek. 

Afhankelijkheid van klanten

Hoeveel procent van jouw omzet komt uit je top-10 klanten? Is dat meer dan 50%, weet dan dat je een discount kunt verwachten op de prijs. Veel kopers gebruiken naast de multiple methode namelijk de DCF-methode om de waarde van een bedrijf te bepalen. Behalve afhankelijkheid van jou als ondernemer is ook de klantafhankelijkheid een item dat binnen deze methode voor waardevermindering kan zorgen. Het is daarom slim om je omzet te spreiden over een grotere groep klanten.


Deze afhankelijkheid heeft overigens ook betrekking op het focussen op één segment. Je bent namelijk kwetsbaarder als je marktleider bent in slechts één segment. Kijk naar IT dienstverleners die tijdens corona in de problemen kwamen door focus op de leisure, horeca of retail markt. Spreiding voorkomt ook hier eventuele discounts op de bedrijfswaardering.

Eigen personeel vs. inhuur

Tot slot is de verhouding eigen personeel t.o.v. ingehuurd personeel belangrijk. Zeker in de IT consultancy heerst een groeiend tekort aan technisch personeel. Middels een bedrijfsovername kunnen werving- en selectiekosten worden bespaard. Het is dan waardevol als je mensen in dienst hebt die honkvast zijn. Eigen mensen resulteren tevens vaak in betere marges. Ingehuurd personeel is een fijne flexibele schil, maar heeft bij een bedrijfsovername minder invloed op de prijs. 

Bedrijfsovernames waar we trots op zijn!

We hebben ondertussen al heel wat IT Consultancy bedrijven voorzien van advies (en ondersteuning) rondom de verkoop van hun bedrijf. Drie highlights zijn:

Escrow4all logo


 Escrow4all, een IT dienstverlener op het gebied van Escrow-diensten, heeft via Anno1982 een strategische koper gevonden. 


SafeHarbour logo


SafeHarbour, een IT dienstverlener op het gebied van informatiebeveiliging, heeft via Anno1982 een stragische koper gevonden. 


identify logo


De oprichter van Identify, een IT dienstverlener op het gebied van software testen, heeft via Anno1982 zijn bedrijf verkocht. 


Advies nodig bij de verkoop van jouw IT bedrijf?



Zou je wel wat hulp kunnen gebruiken bij de verkoop van jouw IT bedrijf? Laten we dan vrijblijvend een afspraak plannen. 


Plan een afspraak!

Hoe kunnen we jouw helpen?

Een bedrijfsovername in goede banen leiden heeft veel voeten in de aarde! Daarom voorzien wij ondernemers van bedrijfsovername advies en bieden we hulp bij bedrijfsoverdracht. Hierbij drie opties.

WAARDEBEPALING


Wat is de ondernemingswaarde van mijn IT bedrijf? Die vraag krijgen we regelmatig! Aan de hand van de DCF methode zijn wij in staat om de waarde van jouw bedrijf te bepalen. Hierbij kijken we niet alleen naar de financiële kant van jouw bedrijf! Ook de commerciële, operationele en technische kant komt volop aan bod. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.   

Aanpak - Waardebepaling

BEDRIJF VERKOOPKLAAR MAKEN


Maar liefst 80% van onze klanten komt uit de IT sector. Deze unieke kennis stelt ons in staat om ondernemers te helpen hun IT Consultancy bedrijf verkoopklaar te maken. Aan de hand van een doordacht Exit Plan helpen we om de waarde van jouw bedrijf te verhogen. Gemiddeld trekken we hier 12, 24 of 36 maanden voor uit. Meer weten? Plan een afspraak!

Afspraak plannen

BEDRIJF VERKOPEN


Wil je jouw bedrijf verkopen, dan ben je bij ons aan het juiste adres! We hebben namelijk een uitgebreid track record én netwerk in de IT sector. We beschikken over een bestand bestaand uit honderden kopers die op zoek zijn naar geschikte overnamekandidaten uit de IT sector. Meer weten hoe we dit proces aanpakken? Lees alles over onze aanpak via onderstaande link. 

Aanpak - Bedrijf verkopen

Welk type kopers zijn geïnteresseerd in IT bedrijven?

Ga je jouw IT Consultancy bedrijf verkopen, dan krijg je vaak te maken met vier verschillende type kopers.


1) Strategische kopers. Vaak zijn zij op zoek naar IT organisaties die ze als onderdeel van hun buy-and-build strategie kunnen toevoegen aan hun bestaand portfolio. Het gaat daarbij om een 1+1 = 3 situatie. Veel private equity organisaties vallen daarom in deze categorie.

2) Concurrenten, klanten of leveranciers. Deze groep heeft vaak direct voordeel bij de overname van jouw bedrijf. Ben wel voorzichtig met het delen van informatie. Laat het Due Diligence onderzoek bijvoorbeeld altijd uitvoeren door een onafhankelijke derde.

3) Management Buy In of Buy Out kandidaat. In deze situatie koopt een bestaande medewerker (MBO) of extern persoon (MBI)  jouw aandelen. 

4) Financiële kopers. Zij zijn op zoek naar rendement en kopen IT-bedrijven voor de lange termijn. Verwacht hier niet altijd de hoofdprijs, maar wel een koper voor de lange termijn.


Het valt aan te raden om voorafgaand aan jouw bedrijfsovername na te denken over de ideale koper. Wil je hier eens over sparren? Laten we dan vrijblijvend een afspraak plannen.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Het mag duidelijk zijn: wij kennen de IT wereld goed! Onze oprichter, René de Jong, heeft een Informatica-achtergrond en daarom bestaat maar liefst 80% van onze klanten uit tech-bedrijven. Verder bestaat ook ons netwerk van potentiële kopers hoofdzakelijk aan partijen die op zoek zijn naar (renderende) IT bedrijven. Maar er is meer!


Dankzij onze kennis van IT weten we waar kopers op letten en kunnen we helpen om jouw bedrijf verkoopklaar te maken. Technische termen zijn ons niet onbekend én we weten wat het is om een IT Consultancy bedrijf te bouwen. Het is daarom altijd ons doel om waarde toe te voegen en de uiteindelijke koopprijs te maximaliseren.

Bekijk hier ons team van
bedrijfsovername specialisten voor meer informatie.

exit strategie e-book

Download ons gratis e-book:

Tips & Tricks voor een slimme bedrijfsverkoop

Nog niet uitgelezen? We schrijven veel over thema's die een rol spelen bij bedrijfsovernames.

strategische overname
door René de Jong 25 apr., 2024
Wat is een strategische overname en waarom zou je als verkoper kiezen voor een strategische bedrijf overname? Dit en meer vertellen wij je in dit artikel!
bedrijfsovername
door René de Jong 15 apr., 2024
Waar laten ondernemers geld liggen bij een bedrijfsovername? In dit artikel geven wij je een aantal tips om het maximale uit een bedrijfsovername te halen.
closing accounts
door René de Jong 02 apr., 2024
Bij een bedrijfsovername kan je gebruik maken van het locked box mechanism of van closing accounts.Maar wat is het verschil? In dit artikel leggen we het uit!
Lees meer
Share by: