Zes mogelijke valkuilen bij het verkopen van je bedrijf

Je bedrijf verkopen is vaak een van de belangrijkste stappen in je ondernemerscarrière. Maar het is een proces vol uitdagingen waar veel ondernemers onvoorbereid in stappen. Daarom is het cruciaal om vooraf goed inzichtelijk te maken hoe verkoopklaar jouw bedrijf is. Stilstaan bij de belangrijkste valkuilen helpt je om fouten te voorkomen die je onnodig geld of zelfs de deal kunnen kosten. In dit artikel bespreken we zes veelvoorkomende valkuilen bij het verkopen van je bedrijf.
Geen exit strategie uitgewerkt
Een belangrijke valkuil is dat ondernemers vaak zonder duidelijke exit strategie aan een verkooptraject beginnen.
Maar jouw strategie bepaalt juist alles: het soort koper dat je zoekt, hoe je de onderhandelingen voert en wat voor afspraken je kunt maken.
Ik maakte zelf deze valkuil bij de verkoop van mijn eerste bedrijf: ik had niet goed nagedacht over wat ik precies wilde. Daardoor voerde ik gesprekken met kopers die eigenlijk niet aansloten op mijn wensen, wat veel tijd en energie kostte. Daarnaast was ik ook onvoldoende voorbereid op de eventuele discounts waar een koper naar kijkt. Terugkijkend zou ik mijn eigen exit nu heel anders hebben aangepakt.
Voorkom deze valkuil en stel jezelf vooraf belangrijke vragen:
- Voor welk bedrag wil ik mijn bedrijf überhaupt verkopen? Bespreek dit met een financial life planner zodat je weet wat voldoende is voor jouw persoonlijke doelen.
- Welk type exit past bij jou? Wil je volledig uitstappen, gedeeltelijk verkopen (pre-exit), of juist op zoek naar een partner?
- Welke voorwaarden zijn voor jou belangrijk, zoals wel of niet aanblijven tijdens een earn-out periode? Wat moet er gebeuren met je personeel en de bedrijfsnaam?
Een helder antwoord op deze vragen helpt je een exit strategie te bouwen die bij jou past. Of doe onze exit ready scan! Op die manier krijg je direct een beeld hoe jouw bedrijf ervoor staat op 25 verschillende vlakken.
Een bedrijf verkopen zonder heldere waardebepaling
Veel ondernemers trappen in de valkuil dat ze geen heldere waardebepaling laten maken. Maar: hoe weet je dan of het wel het juiste moment is om te verkopen? Of hoe sterk sta je dan in de onderhandelingen?
Je kunt snel een indicatie maken op basis van een EBITDA-multiple, maar dat is vaak te simplistisch.
Wij adviseren altijd een professionele waardebepaling via de Discounted Cash Flow (DCF) methode.
De
DCF-methode bepaalt de waarde van je bedrijf door te kijken naar de verwachte toekomstige kasstromen en die contant te maken naar vandaag. Zo krijg je een veel realistischer beeld van wat je bedrijf echt waard is.
Wij kunnen je hier uiteraard bij helpen. We bieden verschillende vormen van
waardebepaling van een bedrijf
aan, afhankelijk van jouw situatie en wensen. Daarnaast voeren wij altijd een grondige financiële analyse uit om eventuele fouten in je administratie op te sporen én om direct zicht te krijgen op noodzakelijke normalisaties.
En daarmee raken we direct aan de volgende valkuil: veel ondernemers vergeten hun cijfers goed te normaliseren — met soms grote financiële gevolgen.
Zorg dat je eenmalige kosten normaliseert
Een andere valkuil bij het verkopen van een bedrijf is dat veel ondernemers hun cijfers presenteren zonder te normaliseren. Normaliseren betekent dat je eenmalige of buitengewone kosten corrigeert om een representatief beeld van de winstgevendheid te laten zien.
Ik hielp laatst een ondernemer die bijvoorbeeld:
- Advocaatkosten maakte voor een ontslagprocedure,
- Een dure tijdelijke vervanger had ingehuurd,
- Een eenmalige CRM-implementatie betaalde.
Alleen al deze correcties zorgden voor €30.000 extra EBITDA. Met een waardering van 7x EBITDA betekende dit een waardeverhoging van €210.000!
Andere voorbeelden van normalisaties zijn:
- Privékosten die in de onderneming geboekt zijn,
- Eenmalige bonussen of vertrekvergoedingen,
- Niet-marktconforme salarissen of management fees.
Door deze valkuil te vermijden, zorg je dat je bedrijf een eerlijk en aantrekkelijk beeld afgeeft aan potentiële kopers.
Maak goede afspraken over de Cash & Debt free correctie
De meeste deals worden gesloten op basis van een zogenaamde Cash & Debt Free transactie. Wat betekent dat precies?
Heel eenvoudig gezegd: de enterprise value (de geboden prijs) wordt gecorrigeerd:
- Plus: overtollige cash op de balans,
- Min: alle schulden in de onderneming,
- Min: een correctie voor het Netto Werkkapitaal (NWC) dat nodig is om de operatie draaiende te houden.
Let op: dit lijkt eenvoudig, maar er schuilt veel detail in definities en afspraken. Zo kijken kopers kritisch naar het verschil tussen hoe snel jouw klanten betalen en hoe snel jij je leveranciers betaalt.
Recent hielp ik een bedrijf dat leveranciers binnen 15 dagen betaalde, maar pas na 60 dagen betaald kreeg van klanten. Dat betekent dat je 45 dagen voorfinanciert, wat direct invloed heeft op het werkkapitaal en dus de prijs die je krijgt. Grip op je cashflow is dus essentieel om hier geen geld te laten liggen!
Één koper is geen koper
Ik zeg altijd: één koper is geen koper.
"De beste deal ontstaat als je de luxe hebt om ‘nee’ te zeggen."
Als je slechts met één partij onderhandelt, kan die koper je makkelijk onder druk zetten. Terwijl als je meerdere geïnteresseerden hebt, kun je:
- De onderhandeling versterken,
- Partijen tegen elkaar uitspelen om de beste prijs en voorwaarden te krijgen,
- Sneller schakelen omdat je alternatieven hebt.
Zorg daarom altijd dat je parallel met meerdere kopers praat.
Besef het verschil tussen de closing en effectieve datum
Een valkuil waar veel ondernemers niet bij stilstaan: het verschil tussen de closing datum en de effectieve datum.
De closing datum is simpel: dat is de dag waarop de handtekeningen bij de notaris worden gezet (bijvoorbeeld 1 november).
Maar de effectieve datum kan veel eerder liggen, bijvoorbeeld 1 januari van datzelfde jaar. In dat geval gaat de winst vanaf 1 januari naar de koper, en niet naar jou — ook al verkoop je pas op 1 november.
Zorg dus dat je hier goed naar kijkt, want dit kan over maanden aan winst gaan waar je anders geen recht op hebt.
Benieuwd hoe je deze valkuilen kunt voorkomen? Neem contact met ons op!
Het verkopen van je bedrijf is een complex proces waarbij je eenvoudig in een van deze valkuilen kunt stappen. Maar met de juiste voorbereiding kun je veel van deze fouten voorkomen en je onderhandelingspositie aanzienlijk verbeteren.
Ben je benieuwd hoe je jouw bedrijf verkoopklaar kunt maken, of wil je advies over jouw specifieke situatie? Neem gerust contact met ons op.
Wil je alvast meer verdieping?
Luister dan naar de
podcast waarin ik samen met Johan de Wit van We Love SaaS alle valkuilen (en nog meer) uitgebreid bespreek.