Welke waarderingsmethoden bestaan er voor een bedrijf?

Een goede waardering is essentieel bij als jouw bedrijf verkopen op de planning staat, maar ook bij een investeringsronde of aandelenuitkoop. Maar welke waarderingsmethoden zijn er? En welke past het beste bij jouw situatie? In dit artikel leggen we uit welke veelgebruikte waarderingsmethoden er zijn en wanneer je welke methode toepast. We geven daarbij praktische inzichten zodat je onderbouwd keuzes kunt maken voor de juiste bedrijfswaardering.
Waarom is een passende waarderingsmethode voor jouw bedrijf belangrijk?
Elk bedrijf is uniek. Bij een onderneming met een abonnementsmodel, zoals een SaaS-bedrijf, hoort een andere waarderingsmethode dan bij een dienstverlener of een bedrijf met veel fysieke activa. Naast activa spelen goodwill, klantenportefeuille, groeipotentie en kasstromen een belangrijke rol.
Veel ondernemers staren zich blind op de EBITDA-multiple, wat wij ook wel de ‘bierviltjes-methode’ noemen: makkelijk, snel, maar vaak oppervlakkig. Voor een beter onderbouwde bedrijfswaardering hanteren we liever de DCF methode.
Een essentieel vraag is namelijk of je toekomstige opbrengsten meeneemt in je
waardebepaling van je bedrijf. Bij verkoop aan medewerkers of familie houd je het vaak sober en realistisch. In dat geval is de EBITDA multiple methode toereikend. Bij verkoop aan externe kopers kan een toekomstgerichte methode zoals DCF juist wél interessant zijn. Kortom: jouw bedrijf verdient een waarderingsmethode op maat.
Bepaal de waarde van een bedrijf met deze waarderingsmethoden
Graag nemen we je mee in de wereld van waarderingsmethoden. Daarom delen we hier de vijf methoden die het meeste worden toegepast bij het bepalen van de ondernemingswaarde.
EBITDA-multiple
De EBITDA-multiple per sector is de bekendste en meest gebruikte waarderingsmethode: je neemt de EBITDA (winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) en vermenigvuldigt die met een factor (de multiple).
Jaarlijks worden de gemiddelde multiples voor MKB-bedrijven in kaart gebracht.
Afhankelijk van de sector variëren de multiples sterk, maar gemiddeld geldt dat in Nederland een bedrijf verkocht wordt voor ongeveer 4,9x de EBITDA.
Uiteindelijk zien wij als bedrijfsovername adviseur deze waarderingsmethode als een eenvoudigere methode die zich vooral richt op historische prestaties. Het kijkt niet naar toekomstige omzetgroei, kasstromen of marktontwikkelingen. Daarom is deze methode vooral geschikt bij situaties als:
- De verkoop van je bedrijf aan personeel,
- De verkoop van je bedrijf aan je compagnon,
- Familiaire overdrachten.
Voor wie simpel naar het verleden wil kijken en snel een indicatie zoekt, werkt dit prima. Maar wil je een koper aantrekken die kijkt naar toekomstige groei? Dan is een meer toekomstgerichte waarderingsmethode, zoals DCF, een betere keuze.
Let op: een valkuil van de EBITDA-multiple is dat marktgemiddelden vaak breed zijn en niet altijd passen bij de specifieke situatie van jouw bedrijf. Daarom raden wij altijd aan om deze methode te combineren met een bredere financiële analyse én een meer toekomstgerichte waardering, zodat je niet te kort doet aan je eigen groeipotentieel!
DCF (Discounted Cash Flow)
De DCF-methode schat de waarde van je bedrijf door toekomstige vrije kasstromen contant te maken naar vandaag. Je kijkt niet alleen naar het verleden, maar ook naar de verwachte groei.
In de praktijk werkt dit zo:
- Maak prognoses van de vrije kasstromen voor de komende 5 jaar.
- Kies een passende disconteringsvoet (rente + risico-opslag) die ook wel bekend is als de WACC.
- Bepaal een restwaarde voor de periode daarna.
- Tel de contante waarden op om tot een waardering te komen.
Het voordeel van DCF is dat het niet alleen je historische prestaties meeneemt, maar juist toekomstverwachtingen in kaart brengt. Ideaal bij verkoop aan externe kopers of bij bedrijf verkopen aan private equity.
Let op een belangrijke valkuil: wie een ‘hockeystick-scenario’ presenteert met ambitieuze groeicijfers, kan rekenen op een boemerang: een koper zal veelal een earn-out bedingen waarbij je pas later wordt beloond als de groeiprognoses écht gehaald worden.
Daarom adviseren wij altijd om te werken met twee scenario’s:
- Het base scenario, gebaseerd op historische groei, waar je 100% zeker van bent. Groei je jaarlijks 15%, hanteer dat dan ook hier.
- Het management scenario, waarin je je ambities uitwerkt, maar wel rekening houdt met het feit dat dit kan leiden tot een earn-out-constructie.
Zo houd je de waardering realistisch en zorg je dat verwachtingen naar kopers toe goed worden gemanaged.
ARR-multiple
De ARR-multiple is specifiek populair bij de bedrijfsverkoop van SaaS-bedrijven. Hier wordt gekeken naar de jaarlijkse terugkerende omzet (Annual Recurring Revenue) en deze vermenigvuldigd met een factor.
Sinds 2021 zien we een duidelijke daling van de ARR-multiples in de markt.
Tijdens de piekjaren (2020–2021) lagen de multiples zeer hoog door veel vraag naar SaaS-bedrijven en een lage rente. Maar sindsdien zijn de multiples gedaald, mede door stijgende rente, afkoeling van de investeringsmarkt en meer kritische kopers.
De ARR-multiple is vooral geschikt als een koper geïnteresseerd is in de kwaliteit van de omzet: hoe stabiel zijn de abonnementen, wat is het klantverloop en hoe hard groeit de ARR? Het is belangrijk te beseffen dat deze methode puur omzetgericht is en geen rekening houdt met winstgevendheid of cashflow. Daarom raden wij ook hier aan om aanvullend een financiële analyse te maken of de waardering te toetsen met bijvoorbeeld een DCF.
Intrinsieke waarde
De intrinsieke waarde methode bepaalt de waarde van een bedrijf op basis van bezittingen minus schulden: de boekwaarde. Er wordt geen rekening gehouden met goodwill, merknaam, klantrelaties of groeipotentie.
Deze methode is objectief, simpel en geeft direct inzicht in wat een onderneming ‘waard is op papier’. Daarom wordt hij vaak gebruikt bij:
- Liquidatie,
- Fusie van holdings,
- Familieoverdrachten waar geen premie op goodwill betaald hoeft te worden.
Het nadeel: intrinsieke waarde zegt niets over toekomstige winstcapaciteit of strategische waarde.
APV (Adjusted Present Value)
De APV-methode is een variant op DCF en vooral nuttig bij bedrijven met een complexe kapitaalstructuur of herfinancieringsbehoefte.
De berekening bestaat uit:
- De contante waarde van kasstromen zonder schulden.
- Plus de contante waarde van fiscale voordelen van renteaftrek (tax shield).
- Min financieringskosten.
APV geeft meer inzicht in de effecten van schulden en financiering op de waarde van je bedrijf. Geschikt voor situaties als leveraged buy-outs (LBO’s) of als schuldfinanciering een grote rol speelt in de overnamestructuur.
Vragen over de verschillende waarderingsmethoden voor bedrijven en aandelen?
Elke onderneming vraagt om maatwerk in waardering. Of je nu een aandeelhouder wilt uitkopen, met een medewerker een regeling wilt treffen of met private equity in gesprek gaat: het kiezen van de juiste waarderingsmethode is cruciaal.
Wij helpen graag. Als ervaren bedrijfsovername-specialist kunnen wij:
- Meerdere waarderingsmethoden toepassen (EBITDA-multiple, DCF, ARR-multiple, etc.),
- Een grondige financiële analyse uitvoeren om fouten in de administratie te ontdekken en noodzakelijke normalisaties boven tafel te krijgen,
- Bedrijfsovername advies geven over welke methode past bij jouw situatie en doelstellingen,
- Ondersteunen in het verkooptraject en onderhandelingen.
Heb je vragen over de waarde van jouw bedrijf of aandelen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen zorgen we dat je goed voorbereid het verkoopproces ingaat.