Bedrijfsfinanciering

WIJ ZIJN ER OM JE TE HELPEN

Bedrijfsfinanciering: wat is het, wat kost het en hoe vraag je het aan?

Het geld ligt op straat wordt wel eens geroepen. Klopt, er is veel geld in de markt! In je zoektocht naar bedrijfsfinanciering zul je echter snel merken dat er legio mogelijkheden zijn. Subsidies, fondsen, private equity, angel investors en een hele rits aan andere opties passeren de revue. Nu kun je jouw aandelen maar één keer verkopen. Ben dus kritisch in je zoektocht naar kapitaal en maak slimme beslissingen rondom de wijze van financiering. Wij helpen Scale-Ups die op zoek zijn naar een Series A, B of C bedrijfsfinanciering. 

Download ons e-book

Hoe kom je tot een slimme exit strategie?

Doe de gratis Exit Ready scan!

Waar liggen kansen voor verbetering?

Investment Blueprint

In zeven overzichtelijke stappen helpen we je in het vinden van de gewenste bedrijfsfinanciering:

Ideale investeerder bepalen

Wie is jouw ideale investeerder? Die vraag vormt de basis voor ieder investeringstraject. Van de kapitaalbehoefte, zeggenschap, voorwaarden, waardering tot aan garanties en restricties. Dit werken we uit in een deal structure document dat we als leidraad gaan gebruiken richting potentiële investeerders. 

0-meting uitvoeren

Onze nulmeting is het vertrekpunt van ieder investeringstraject. We hebben het over Series A, B of C bedrijfsfinancieringen en dus is er waarschijnlijk al flink wat in jouw bedrijf geïnvesteerd. We starten daarom met het creëren van een eerste beeld van de financiële, commerciële, operationele en technische kant van jouw scale-up. Zo voorkomen we vervelende verrassingen in het vervolgtraject. Op basis van de nulmeting komen we uiteindelijk tot een gezamenlijke aanpak voor het vervolgtraject.

Bedrijf optimaliseren

Afhankelijk van de uitkomsten uit de nulmeting kunnen er verbeteringen wenselijk, of zelfs noodzakelijk, zijn. De omvang van deze stap bepaal jij door te bepalen welke bevindingen en adviezen je wilt oppakken. Je kunt je aandelen echter maar één keer verkopen. Ben daarom kritisch alvorens je de zoektocht naar bedrijfsfinanciering start. 

Documentatie opstellen

Juist bij het ophalen van een investering is een financieel plan cruciaal. Op basis van de historische cijfers werken we samen aan een gefundeerde financiële projectie. Het financieel plan vormt ook direct de basis voor een indicatieve bedrijfswaardering. Vervolgens zullen we een aantrekkelijk Investment Memorandum maken. Ook werken we aan een ‘long list’ van potentiële investeerders; nationaal en internationaal.

Investeringstraject

Het is nu tijd om je scale-up onder de aandacht te gaan brengen bij de juiste mensen. We delen een teaser delen met ons uitgebreide netwerk. Dit bestaat uit angel investors, de bekende banken, strategische kopers, private equity partijen, family offices en overige investeerders. Ook gaan we met de long list aan de slag. We sturen daarbij aan het op inplannen van kennismakingsgesprekken en begeleiden jou in deze gesprekken. Uiteindelijk is het ons doel om geïnteresseerde investeerders een indicatief bod uit te laten brengen, ook wel Non-Binding Offers genoemd. Na de nodige onderhandelingen zullen we toewerken naar een intentieovereenkomst.

Due Diligence & contracten

Een professionele investeerder zal altijd een Due Diligence (DD) onderzoek willen uitvoeren. Wij zullen dit traject begeleiden en starten daarbij met de opzet van een (virtuele) dataroom. Stap voor stap werken we toe naar de benodigde set aan contracten. Hoewel een mergers and acquisitions advocaat de inhoud van deze contracten moet toetsen, zullen wij je helpen bij het boetseren van de voor jouw beste voorwaarden. 

Closing


In deze laatste stap gaat de notaris de contracten laten passeren. Het is zover... 
Tijd voor Champagne!  

Hulp nodig bij het vinden van een investeerder?



Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het vinden van de juiste investeerder? Laten we dan vrijblijvend een kennismaking plannen.




Plan een afspraak!

Veel gestelde over bedrijfsfinanciering:

Wat is mijn bedrijf waard?

"Wat is mijn bedrijf waard?". Die vraag krijgen we regelmatig. Aan de hand van de EBITDA multiple per sector of de DCF methode helpen we ondernemers de waarde van hun onderneming te bepalen. Eén van de basiselementen is dan wel een goed financieel plan. Niet alleen historische, maar ook toekomstige cijfers, zijn namelijk bepalend voor de waardebepaling van jouw bedrijf. Zeker in de zoektocht naar een financiering is het daarom essentieel een goed financieel plan uit te werken. Benieuwd hoe we je kunnen helpen met de waardebepaling van jouw bedrijf? Lees meer >

Hoe vind ik de juiste investeerder?

Uit eigen ervaring kunnen we melden dat het vinden van een investeerder aardig wat voeten in de aarde heeft. Het begint met de fase waar jouw bedrijf zich in bevindt. Startups en Early stage bedrijven hebben bijvoorbeeld niets te zoeken bij private equity. Daarnaast is het landschap aan verschillende partijen ontzettend divers. Start daarom met het in kaart brengen van jouw ideale investeerder. Win ook wat bedrijfsovername advies in om meer te weten te komen over het stappenplan, de contracten en waarderingsvraagstukken. Benieuwd hoe dat zit? Lees hier meer over het vinden van een investeerder >

Hoe kom ik tot een praktische groeistrategie?

Bij het ophalen van een investering of het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering is een groeiplan essentieel om te kunnen delen. Ambities en ideeën omzetten naar een praktische groeistrategie is voor veel ondernemers een uitdaging. Zeker als dit plan ook op de werkvloer gedragen moet worden. Je kunt hiervoor het beste gebruik maken van bewezen methodes als Scaling Up of EOS. Vreemde ogen kunnen daarbij overigens helpen huidige structureren te doorbreken. Ook helpt het voorkomen dat je een wollig verhaal en dik rapport krijgt. Tijdens onze strategieworkshop is het daarom altijd het doel om te komen tot realistische, concrete acties die praktisch uitvoerbaar zijn. Zo kunnen we in twee of drie dagen plannen en ambities uitwerken tot een concreet stappenplan.

Voordat je een investering gaat ophalen is het goed om je bedrijf te bekijken door de ogen van een potentiële investeerder. Wij hebben 25 punten verzameld die invloed hebben op jouw bedrijfsfinanciering. Benieuwd?

Download ons e-book

Wat is bedrijfsfinanciering?

Het ophalen van investeringen, het aangaan van een lening of het (deels) verkopen van je bedrijf. Het zijn allemaal manieren om te komen tot bedrijfsfinanciering. In veel gevallen draait bedrijfsfinanciering om het verkrijgen van kapitaal om groeidoelstellingen te realiseren.


We spreken over bedrijfsfinanciering als je een zakelijk krediet aangaat om je bedrijfsactiviteiten te financieren. Van de aanschaf van een nieuwe machine tot het aannemen van personeel of het kopen van inventaris. Het kan van alles zijn! 

Welke vormen van bedrijfsfinanciering zijn er?

De vormen van bedrijfsfinanciering hangen vaak samen met de fase waarin jouw bedrijf zich bevindt. Ben je een startup, dan heeft het vaak geen zin om bij een bank aan te kloppen. In dat geval moet je het hebben van incubators, fondsen of andere geldschieters. Maar ook crowdfunding, friends & family of business angels kunnen voor kapitaal zorgen. Is je bedrijf wat meer volwassen en gaat het richting de scale-up fase? In dat geval kun je bij Venture Capital, Private Equity of Public Finance terecht. Het mag duidelijk zijn; er zijn veel verschillende vormen van bedrijfsfinanciering te bedenken. Het gebeurt dan ook vaak dat een ondernemer een combinatie kiest. Probeer daarbij het weggeven van equity (aandelen) of het aangaan van hoge rentelasten te voorkomen. Slim kapitaal; dat is wat je moet willen. 

Series A, B of C bedrijfsfinanciering

Naarmate je bedrijf groeit, kom je in een andere 'league' terecht. Het eerste groeigeld dat je ophaalt bij investeerders wordt nog als een Seed-funding gezien. Bij een bedrag richting de miljoen wordt in de wereld van M&A gesproken over Series A. Het is overigens belangrijk dat je wel in de juiste league speelt. Veel investeerders hebben een sweet-spot als het gaat om hun investeringsomvang. Natuurlijk zijn er investeerders die in alle series instappen, maar de grote spelers zijn vaak niet geïnteresseerd in investeringen onder 5 of 10 miljoen. Ze spelen liever met de grote jongens en financieren daarmee een B of C series. Op dit punt gaat het overigens vaak over de verkoop van (een deel) van je bedrijf. Want je ontkomt niet aan het weggeven van een deel van je aandelen.

Bedrijfsfinanciering berekenen; zo doe je dat

Een bedrijfsfinanciering begint bij het uitwerken van een financiële prognose. Start met de geprognosticeerde omzet en vul die aan met de kosten. Probeer daarbij in detail uit te werken wat je verwachtingen zijn voor de komende drie jaar. Op die manier creëer je een Profit & Loss-overzicht, ook wel afgekort tot P&L. Maar dan ben je er nog niet. Het is natuurlijk fijn om te weten of je verlies gaat maken, maar het is belangrijker wanneer je welke cash nodig hebt.

 

Werk daarom ook je verdienmodel uit en maak inzichtelijk wanneer je welke cash verwacht te ontvangen. Verkoop je maandabonnementen met een laag bedrag, dan gaan in het begin de kosten waarschijnlijk voor de baten. In dat geval kan het misschien handig zijn om klanten te stimuleren om een jaar (of twee) vooruit te betalen. Bij het berekenen van de bedrijfsfinanciering draait het dus om het inzichtelijk maken van de beoogde cashflow. Het kan namelijk zijn dat je in een jaar 500.000 euro verlies maakt, maar dat je misschien wel 1 miljoen aan cash nodig hebt om het dieptepunt in dat jaar te overleven. 

Financiering aanvragen zonder jaarcijfers

Als startende ondernemer heb je mogelijk geen jaarcijfers en moet je het hebben van een goed plan. In dat geval zal het aantal geldschieters drastisch slinken, want niet veel partijen zijn bereid zoveel risico te lopen.


Professionele investeerders hechten, zeker in een later stadium van jouw ondernemersavontuur, veel waarde aan jaarcijfers. Zorg daarom dat deze goed op orde zijn. Het moet voor een investeerder mogelijk zijn om zonder al te veel toelichting te kunnen doorgronden hoe jouw bedrijf ervoor staat. Slechte jaarcijfers zien wij helaas nog te vaak. Boekingen op vreemde posten, privé-uitgaven of het niet juist verwerken van abonnementen zijn hier voorbeelden van zaken die regelmatig vreemd gaan. 

Financiering aanvragen zonder eigen vermogen

Veel ondernemers willen niet al hun eigen geld in de zaak steken of hebben de financiële middelen gewoonweg niet. In beide gevallen geldt dat je natuurlijk een financiering kunt aanvragen. Een geldschieter zal echter wel kritisch zijn. Heb je een startup en als founder zelf geen skin in the game, dan zal een koper terughoudend zijn. Veel geldschieters zullen snappen dat je niet 'all-in' gaat met je geld, maar willen wel dat ook jij pijn voelt wanneer het bedrijf zich niet ontwikkelt zoals gepland.


Zoek je als gevestigde ondernemer geld, dan zullen meer deuren zich openen. Zeker als je een goede business case ontwikkelt, want dan wordt een financiering gezien als middel om rendement te realiseren. Niet alleen de bank, maar ook fondsen of private equity partijen, zullen in dat geval voor financiering kunnen zorgen. Het risicoprofiel is daarin continu van belang. Dit bepaalt ook de garanties en verplichtingen die je aan moet gaan als je geen eigen vermogen hebt. 

Hoe vraag je een bedrijfsfinanciering aan?

Het aanvragen van een bedrijfsfinanciering hangt sterk samen met het type instantie waar je aanklopt. In alle gevallen is een goed businessplan (incl. financiële prognose) van belang. Vervolgens ga je bij een bank of fonds een bureaucratisch proces in. Vaak krijg je templates uitgereikt die je moet gebruiken om je aanvraag te formaliseren. Dit kan een behoorlijke papierwinkel zijn.


Regelmatig verwijzen wij ondernemers naar een bureau dat gespecialiseerd is in het schrijven van deze aanvragen. Denk je aan een bedrijfsfinanciering via een innovatiefonds of startupfonds, dan kun je op die manier veel kostbare tijd besparen. Want het is goed om je bewust te zijn dat het aanvragen van kapitaal vaak 3 tot 6 maanden in beslag neemt. 

Welke rente geldt voor bedrijfsfinanciering?


Tjah, dit is een vraag die geen eenduidig antwoord kent. De rente hangt vaak samen met het risicoprofiel van de bedrijfsfinanciering en wordt vaak gebaseerd op de dan geldende marktgemiddelden. Het is sowieso goed om altijd te kijken naar de Euribor-rente, wat staat voor Euro Interbank Offered Rate. Op de site van Euribor kun je de rente vinden waartegen veel (Europese) banken bereid zijn een lening te verstrekken. Bij niet-bancaire instanties moet je echter snel denken aan een rente tussen de 4 en 12%. Het kan dus aardig variëren. Bij een Mezzanine lening ligt dit regelmatig nog hoger. Dit type lening is interessant als je een goed lopend bedrijf hebt en niet te veel zekerheden wilt afgeven. Zeker het onderzoeken waard, maar wel een redelijk dure manier van lenen dus.

Tips & Tricks voor een slimme bedrijfsfinanciering

strategische overname
door René de Jong 25 apr., 2024
Wat is een strategische overname en waarom zou je als verkoper kiezen voor een strategische bedrijf overname? Dit en meer vertellen wij je in dit artikel!
bedrijfsovername
door René de Jong 15 apr., 2024
Waar laten ondernemers geld liggen bij een bedrijfsovername? In dit artikel geven wij je een aantal tips om het maximale uit een bedrijfsovername te halen.
closing accounts
door René de Jong 02 apr., 2024
Bij een bedrijfsovername kan je gebruik maken van het locked box mechanism of van closing accounts.Maar wat is het verschil? In dit artikel leggen we het uit!
Show More
Share by: