Bedrijfsovername advies

ONZE PASSIE & EXPERTISE

Bedrijfsovername advies

Ben je van plan jouw bedrijf te verkopen, dan wil je natuurlijk het maximale uit de deal halen! Maar waar moet je beginnen? Wat zijn de valkuilen? En hoe kom je tot die beste deal? Fijn als je voor die vragen bedrijfsovername advies kunt inwinnen bij mensen die dit 'spelletje' al vaker hebben gespeeld. Laat dat nu precies zijn waarom ondernemers bij ons aankloppen! 

Download ons e-book

Hoe kom je tot een slimme exit strategie?

Doe de gratis Exit Ready scan!

Waar liggen kansen voor verbetering?

Hulp bij een bedrijfsoverdracht

Een bedrijfsovername in goede banen leiden heeft veel voeten in de aarde! Daarom voorzien wij ondernemers van bedrijfsovername advies en bieden we hulp bij bedrijfsoverdracht. Hierbij drie opties.

EXIT STRATEGIE

VOORBEREIDEN


Zit je eraan te denken om je bedrijf binnen nu en vijf jaar te verkopen? In dat geval is het verstandig om een exit strategie uit te werken. We starten altijd met een nulmeting waarin we jouw bedrijf bekijken door de ogen van een potentiële koper. Vervolgens maken we een roadmap waarin we jouw ideale exit uitstippelen. Benieuwd naar onze aanpak?

Meer info

JOUW BEDRIJF

VERKOPEN


Ben je klaar om jouw bedrijf te verkopen? In dat geval kunnen we je helpen de optimale versie van jouw bedrijf in de 'etalage te zetten'. Aan de hand van ons bedrijfsovername stappenplan gaan we op zoek naar een koper. Heb je al een koper? Dan kunnen we je helpen met de onderhandelingen, het uitwerken van de intentie-overeenkomst en de contractfase. Benieuwd hoe we dat doen?

Meer info

AANDEELHOUDER

UITKOPEN


Ben je niet op zoek naar een externe koper, maar wil je een aandeelhouder uitkopen? In dat geval helpt het om een onafhankelijke partij aan boord te brengen. We doen vervolgens een waardebepaling, werken samen aan een bieding en bepalen de contouren van de share purchase agreement. Benieuwd hoe we dat doen?

Plan een afspraak

Financieel advies bij een bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername wil je achteraf geen spijt hebben van de gemaakte financiële keuzes. Daarom is het goed om financieel advies in te winnen. Zo kan een financieel adviseur met je meedenken over de waardebepaling van jouw bedrijf. Ook het maken van een goed financieel plan is iets wat je aan deze corporate finance specialist kunt overlaten. Een bedrijf wordt immers gekocht op basis van het potentieel! Dit financieel plan kan vervolgens als input dienen voor een waardering op basis van de DCF methode, één van de meest gebruikte manieren voor een waardebepaling. Tot slot kan deze persoon ondersteuning bieden bij het Due Diligence onderzoek en meer vertellen over de fiscale consequenties of belasting bij verkoop van een bedrijf.


Nu denk je misschien; "maar ik heb toch een accountant of boekhouders?" Klopt, de meeste ondernemers zullen een eigen accountant, boekhouder of administrateur hebben. Echter hoeft dit niet te betekenen dat zij gespecialiseerd zijn in bedrijfsoverdracht.

De rol van de bedrijfsovername specialist

De bedrijfsovername specialist staat ook wel bekend als fusie- en overnameadviseur. Deze persoon vervult een essentiële rol binnen het hele overnametraject door ondernemers, aan de hand van het bedrijfsovername stappenplan van A tot Z te ondersteunen. Denk daarbij aan activiteiten als het maken van het informatie memorandum, tot het vinden van een koper én het begeleiden van het due diligence onderzoek. Kortom; de bedrijfsovername specialist dient als rechterhand van de verkoper en heeft als doel om de beste deal op tafel te krijgen.


Een goede adviseur brengt verder een netwerk aan potentiële kopers met zich mee. Ook schuif je deze persoon naar voren om de onderhandelingen te voeren. In veel gevallen moet jijzelf - vanuit bijvoorbeeld een earn out - nog met de koper samenwerken. Op zo’n moment is het fijn om jouw M&A adviseur als ‘bad guy’ in te zetten en op het scherpst van de snede te laten onderhandelen. Tot slot moet deze persoon alles in goede banen leiden en voorkomen dat jij fouten maakt in misschien wel de belangrijkste fase van je ondernemerschap. Je kunt je bedrijf immers maar één keer verkopen!

Advies nodig bij jouw bedrijfsovername?



Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de verkoop van jouw bedrijf? Plan dan vrijblijvend een afspraak met één van onze overnameadviseurs. 


Plan een afspraak!

Trajecten waar we trots op zijn!

We hebben ondertussen al heel wat ondernemers voorzien van advies (en ondersteuning) rondom de verkoop van hun bedrijf. Drie highlights zijn:

Escrow4all logo


In 2023 heeft Anno1982 de aandeelhouders van PlanGo begeleid in hun pre-exit traject. In dit traject heeft Écart Invest een meerderheidsbelang verkregen.


SafeHarbour logo


In 2023 heeft Anno1982 de aandeelhouders van Protect4S begeleid in de internationale verkoop van hun bedrijf. In dit traject heeft SecurityBridge, i.s.m. een private equity fonds, een meerderheidsbelang verkregen.


identify logo


In 2020 heeft Anno1982 de eigenaar van SafeHarbour begeleid in de verkoop van zijn bedrijf. In dit traject heeft Energy, in samenwerking met Main Capital, de aandelen verworven.  Hiermee heeft het bedrijf haar dienstverlening ten aanzien van GRC-oplossingen verbreed.


Juridisch advies bij een bedrijfsovername

Voor juridisch advies bij bedrijfsovernames is het aan te bevelen om een jurist met de benodigde fusie- en overnamekennis achter de hand te hebben. Maak daarbij niet de fout om een algemene jurist aan te nemen. Kies liever voor een M&A advocaat met kennis van bedrijfsovernames. Te vaak zien wij dat ondernemers kiezen voor een bekende relatie of familielid met juridische kennis. Het probleem is dat kopers vaak gepokt en gemazeld zijn. Zij spelen ‘het spelletje’ van bedrijfsovernames vele malen per jaar. Bedrijfsovername advies is daarom iets anders dan algemenere vraagstukken.


De M&A advocaat kun je het beste voor drie activiteiten inzetten:

1)     Reviewen van de non binding offers

De grootste valkuil is om een M&A advocaat te laat in het traject aan te laten schuiven. Al bij de non binding offers non binding offers kun je toezeggingen doen die je eigenlijk niet zou moeten doen.


2)     Reviewen van intentieovereenkomst

De intentieovereenkomst wordt ook wel gezien als voorlopige koopovereenkomst. Ons advies: laat deze ALTIJD door een M&A advocaat beoordelen. Het gaat vaak mis bij de beperkte omvang van de intentieovereenkomst. Ben je trots op de twee a4-tjes met afspraken? Weet dan dat je een groot risico neemt!


3)     Reviewen van de Share Purchase Agreement (en overige contracten)

Tot slot helpt de M&A advocaat bij het reviewen van de koopovereenkomst (Share Purchase Agreement) en de overige contracten. Deze documentatie vormt het sluitstuk van ieder bedrijfsovernametraject.

Klantverhaal -
Een bedrijfsverkoop is écht niet zo zwart-wit!


In 2022 kreeg Tamara Rooijakkers, eigenaresse van Tandartspraktijk Eindhoven en Reusel, een bieding om haar bedrijf (gedeeltelijk) te verkopen. Hier had ze nog helemaal niet over nagedacht! Toch begon er iets te kriebelen. Ze koos uiteindelijk niet voor een volledige verkoop, maar ging voor een joint venture. Daar rolde ze door binnen een groter geheel. Hoe? Lees haar verhaal voor alle details. 

Klantverhaal Tamara Rooijakkers

Wat kost een bedrijfsovername adviseur?

De kosten hangen vaak samen met de hoogte van de verkoopprijs. Zelf hanteren we namelijk een combinatie van een maandelijkse commitment fee aangevuld met een succes fee bij de handtekening.


Het doel van de commitment fee is om jou als ondernemer in de actiestand te houden. Wij werken namelijk graag als team samen met onze opdrachtgevers! Met de succes fee brengen we vervolgens zelf ook ‘skin-in-the-game’. Geen verkoop = geen succes fee! En een hoge enterprise value betekent natuurlijk een hogere fee. Kortom, zo is de motivatie extra groot om voor jou de beste deal te realiseren.


De kosten van een bedrijfsovername hangen dus samen met de hoogte van de verkoopprijs. Benieuwd naar jouw situatie? Laten we een afspraak plannen.


Wat kunnen we voor jou betekenen?

Het mag duidelijk zijn: als M&A adviseurs - met de juiste mensen ‘on speed dial’ - helpen wij ondernemers met de verkoop van hun bedrijf. Tijdens ieder traject leveren we een duo van experts aan dat bestaat uit een corporate finance specialist en bedrijfsovername adviseur. Zo combineren we het beste uit beide werelden om de succesvolle verkoop van jouw bedrijf te maximalieren. We beschikken daarbij over een groot netwerk aan potentiële kopers.


Laten we vrijblijvend een kop koffie drinken om jouw opties te bespreken. Bel ons zeker even voor een afspraak: 085-0204719.

Veel gestelde vragen: wat te doen bij een bedrijfsovername?

  • Wat staat er in een Share Purchase Agreement?

    Vaak telt een Share Purchase Agreement al snel 40 pagina's aan juridische tekst. Allerlei zekerheden, bepalingen en garanties passeren daarbij de revu. 


    De garanties bestrijken al snel een kwart van het hele document. Je moet daarbij denken aan de volgende drie type garanties:


    1) Fundamentele garanties

    2) Commerciële garanties

    3) Fiscale garanties


    In een recent blog hebben we de garanties wat verder gespecificeerd en kun je ook de contouren van een Share Purchase Agreement template vinden. 

  • Wat betekent een vendor loan?

    In steeds meer deals komt hij voorbij: de vendor loan. Eigenlijk is dit niets anders dan een lening die jij als verkoper verstrekt aan de kopende partij. Ons advies; let echter goed op waar je 'JA' tegen zegt. Sommige vendor loans zijn zeer nadelig voor de verkopende partij. Achterstellingen, een verkapte earn out of andere vreemde bepalingen zijn ons niet vreemd. Lees ons blog over de vendor loan voor meer informatie. 

  • Hoe kan ik mijn ondernemingswaarde berekenen?

    Je kunt de ondernemingswaarde van jouw bedrijf op verschillende manieren berekenen. Op dit moment zijn dit de twee belangrijkste methoden om te kennen:

    1) EBITDA multiple per sector. Dit is nog steeds een van de meest populaire manieren om een bedrijfswaardering uit te voeren. Toch mist deze methode wat diepgang t.o.v. de volgende optie. 

    2) DCF methode. Deze Discounted Cash Flow methode is ideaal om de enterprise value te bepalen. Er wordt namelijk rekening gehouden met toekomstige omzetstromen en kent veel meer detail. 


Tips & Tricks voor een slimme exit strategie

Nog niet uitgelezen? Duik dan in onze blogs over allerlei onderwerpen die komen kijken bij een bedrijfsovername of bedrijfsfinanciering.

door René de Jong 26 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername moet je oppassen voor leakage. Maar wat is leakage bij M&A precies en hoe kan je leakage voorkomen? Je leest het in dit artikel.
deelnemingsvrijstelling
door René de Jong 20 mrt., 2024
Wat is deelnemingsvrijstelling, wat zijn de voorwaarden om hieraan te voldoen en wat zijn de voordelen? We leggen het je uit in dit artikel.
locked box mechanism
door René de Jong 11 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername kan er gebruik gemaakt worden van het locked box mechanism. Maar wat is het locked box principe eigenlijk? Je leest het in dit artikel.
Lees meer
Share by: