Blog Layout

Wat is een scale up en wanneer ben je het?

René de Jong • jun. 12, 2023
start up

Bedrijven doorlopen (in het beste geval) verschillende groeifases richting een uiteindelijke verkoop van het bedrijf. De term scale up komt hierbij regelmatig voor. Als een bedrijf in de scale up fase zit is het verstandig om hier een passende groeistrategie aan te koppelen. Maar wat is een scale up nu precies en wanneer kun je als bedrijf zeggen dat je een scale up bedrijf bent?


Wat is een scale up: de betekenis

Een scale up is simpel gezegd een opvolger van de start up. Ieder bedrijf begint als een start up. Een doordachte groeistrategie, eigen cash en mogelijke investeerders moet leiden tot het verhogen van de omzet. Als na ongeveer vijf jaar blijkt dat je de fase van de start up goed hebt doorstaan (en dat is zachtjes uitgedrukt) dan schaalt het bedrijf op tot een scale up.


"Hierbij is een businessmodel en organisatie ontwikkeld waarbij de operationele, commerciële, technische en financiële kant klaar is voor een verdere (exponentiële) groei."


Niets, met uitzondering van een eventuele bedrijfsfinanciering, staat het bedrijf in de weg om te schalen. De omzet van het bedrijf speelt hierin een grote rol. Heeft het bedrijf namelijk meer dan tien miljoen dollar omgezet, pas dan mag het zichzelf – volgens de literatuur - officieel een scale up noemen. Dit behaalt een bedrijf niet zomaar. Logisch dus dat de meeste scale up bedrijven gericht zijn op een brede, internationale markt en hierdoor bekend zijn bij velen. Denk bijvoorbeeld aan Mollie, Messagebird, SendCloud en Adyen.


Groeistrategie voor een scale up

Een KvK aanvragen kan iedereen. Maar een bedrijf op laten schalen tot een scale up, dat is zeker niet voor alle ondernemers vanzelfsprekend. Slechts 1 op de 200 start ups groeit uit tot een scale up. Dit is namelijk alleen mogelijk met een doordachte groeistrategie en een ijzersterk team. Hieronder een overzicht van bewezen scale up strategieën die je zou kunnen overwegen in jouw scale up strategie.


De Scaling Up Methode

Deze methode, ontwikkeld door Verne Harnish, biedt praktische richtlijnen voor start-ups en scale-ups om hun groei te bevorderen. De Scaling Up Methode omvat onderwerpen als mensen, strategie, uitvoering en cash, waarbij het verdienmodel, USP's, missie en kernwaarden worden behandeld. Daarnaast helpt deze methode bij het vertalen van een droom naar een haalbaar plan voor de komende 3 jaar, 12 maanden en 3 maanden.


Entrepreneurial Operating System (EOS)

Deze methode is minder bekend bij het grote publiek, maar biedt praktische tools en concepten om organisatiestructuur, besluitvorming, teamdynamiek en bedrijfsprestaties te verbeteren. Het Entrepreneurial Operating System benadrukt het belang van een duidelijke visie, specifieke doelen, een sterke cultuur, een gestroomlijnde operationele structuur en verantwoordelijkheid en rendement van medewerkers voor langetermijnsucces.


Ansoff groeistrategie

Deze groeistrategie, ontwikkeld door Igor Ansoff, biedt bedrijven een raamwerk om groeimogelijkheden te identificeren en strategieën te bepalen om hun marktaandeel te vergroten. Het model omvat marktpenetratie, marktontwikkeling, productontwikkeling en diversificatie als groeistrategieën.


De Porter groeistrategie

Deze groeistrategie, ook wel bekend als de Porter's Five Forces-analyse, is ontwikkeld door Michael Porter en helpt bedrijven bij het identificeren van kansen en bedreigingen in hun marktomgeving. Het model richt zich op vijf krachten die concurrentie en winstgevendheid beïnvloeden: dreiging van nieuwe toetreders, onderhandelingskracht van leveranciers en afnemers, dreiging van substituutproducten en concurrentie-intensiteit. Door deze krachten te analyseren, kan een bedrijf strategieën ontwikkelen om concurrentievoordeel te behalen en groei te stimuleren.

groeistrategie

Wanneer zit je bedrijf in een scale up fase?

Laten we voorop stellen dat niemand zeggenschap heeft over het feit of een bedrijf een start up, scale up of zombie bedrijf is. De markt bepaald! Zoals eerder benoemd bevindt een bedrijf zich in een scale up fase wanneer deze na (ongeveer) vijf jaar groeien meer dan tien miljoen dollar omzet heeft gegenereerd.


"Een scale up bedrijf heeft vaak al meerdere investeerdersrondes gehad. Toch zien we ook steeds meer ondernemers die hun start up bootstrappen en op basis van autonome groei doorbouwen."


Wel is het belangrijk dat hiermee flinke groei gerealiseerd is in een relatief korte tijd. Zit je bedrijf in een scale up fase, dan zul je merken dat er niet meer gezocht wordt, of gezocht hoeft te worden, naar een businessmodel dat herhaalbaar op te schalen is. Het businessmodel staat en genereert een miljoenenomzet, ieder jaar weer. Van daaruit kun je doorpakken naar de volgende groeispurt. Zijn al deze punten voor jou herkenbaar? Dan zit jouw bedrijf absoluut in een scale up fase. Hieronder een overzicht van de verschillende fases waar een bedrijf zich in kan bevinden.

investeren scale up

Verschil scale up vs. start up

Een start up is wellicht een voorganger van de scale up, maar lang niet alle start ups groeien hier daadwerkelijk tot uit. De insteek van beiden is helemaal niet zo verschillend. Zowel een start up als een scale up is namelijk gericht op het oplossen van een probleem dat wereldwijd wordt ervaren, middels het inzetten van technologie. Het verschil tussen een start up en een scale up is de fase waarin een bedrijf zich bevindt. In de start up fase vindt er nog een grote zoektocht plaats naar een goed businessmodel, waar er in de scale up fase al een ijzersterk businessplan staat dat geen aanpassingen meer behoeft. Tegelijkertijd wordt er bij een start up nog veel gewerkt aan de schaalbaarheid, waar een scale up bedrijf dit niet meer doet. Ook op het gebied van het vinden van een investeerder verschillen een start up en scale up dus van elkaar. Een start up wordt vaak nog gezien als een risicovolle investering. Daarom zijn deze ondernemers vaak aangewezen op friends & family, angel investors of venture capital. Een scale up zal eerder aan tafel zitten met private equity of kijken naar een beursgang (IPO).


Voorbeelden van succesvolle scale ups

We kennen allemaal de verhalen van bedrijven als Tesla, Uber, Facebook en het recente ChatGPT. Deze bedrijven laten bij iedereen een belletje rinkelen. Maar ook in Nederland kennen we bekende scale ups. Denk hierbij aan Adyen, Bol.com (dan wel opgericht door Duitse kenners, maar groot geworden in Nederland), WeTransfer en Coolblue. Ook wij Nederlanders weten dus wel hoe we een scale up neer moeten zetten!


Scale up bedrijf verkopen?

Zit je in de scale up fase dan is de kans groot dat (uiteindelijk) een koper op de deur klopt of jijzelf wilt gaan stoppen. Daarom zien we dat veel ondernemers in deze fase al actief bezig zijn met hun exit strategie. Zo voorkom je dat je overvallen wordt door een potentiële bedrijfsovername. Een scale up bedrijf verkopen vraagt daarbij om een doordacht stappenplan. Het in de arm nemen van een M&A specialist is daarbij zeker geen overbodige luxe. Een goede fusie en overname adviseur brengt namelijk niet alleen een uitgebreid netwerk aan kopers, maar weet je ook door de verschillende fases van het proces heen te loodsen.


Zo begint ieder verkooptraject met het bepalen van jouw ideale exit. Vervolgens moet de verkoopdocumentatie worden opgesteld. Dit bestaat uit een informatiememorandum en financieel plan dat je, na het tekenen van een geheimhoudingsverklaring, kunt delen met geïnteresseerde partijen. Deze informatie wordt namelijk gebruikt in de zoektocht naar een geschikte koper en moet voldoende detail geven voor de koper om over te gaan tot een non-binding offer. Hier blijft het echter niet bij. Het is essentieel dat je samen met de potentiële koper een intentieovereenkomst tekent alvorens je toegang geeft tot een dataroom. Tijdens het Due Diligence onderzoek krijgt de koper namelijk de mogelijkheid om boekenonderzoek te doen. Dit is bedoeld om eventuele ‘lijken’ uit de kast te halen en te komen tot een koopovereenkomst.


Wil je eens sparren over dit proces en te weten komen wat er allemaal op je af komt? Onze M&A specialisten hebben jarenlange ervaring in de wereld van bedrijfsovernames, waaronder overnames van scale ups. Laten we vrijblijvend een afspraak plannen. Je kunt ons bereiken op 085-0204719.  

strategische overname
door René de Jong 25 apr., 2024
Wat is een strategische overname en waarom zou je als verkoper kiezen voor een strategische bedrijf overname? Dit en meer vertellen wij je in dit artikel!
bedrijfsovername
door René de Jong 15 apr., 2024
Waar laten ondernemers geld liggen bij een bedrijfsovername? In dit artikel geven wij je een aantal tips om het maximale uit een bedrijfsovername te halen.
closing accounts
door René de Jong 02 apr., 2024
Bij een bedrijfsovername kan je gebruik maken van het locked box mechanism of van closing accounts.Maar wat is het verschil? In dit artikel leggen we het uit!
leakage
door René de Jong 26 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername moet je oppassen voor leakage. Maar wat is leakage bij M&A precies en hoe kan je leakage voorkomen? Je leest het in dit artikel.
deelnemingsvrijstelling
door René de Jong 20 mrt., 2024
Wat is deelnemingsvrijstelling, wat zijn de voorwaarden om hieraan te voldoen en wat zijn de voordelen? We leggen het je uit in dit artikel.
locked box mechanism
door René de Jong 11 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername kan er gebruik gemaakt worden van het locked box mechanism. Maar wat is het locked box principe eigenlijk? Je leest het in dit artikel.
effectieve datum
door René de Jong 27 feb., 2024
Wat is een effectieve datum overname bij een bedrijfsoverdracht? Je leert het in dit artikel.
small firm premium
door René de Jong 20 feb., 2024
Wat is de Small Firm Premium en is dit belangrijk bij de waarbepaling van een bedrijf? Je leest het in dit artikel.
normalisaties
door René de Jong 13 feb., 2024
Wat is normaliseren, welke normalisaties zijn er en hoe pas je deze toe bij een waardebepaling? Lees er hier alles over!
wacc
door René de Jong 12 feb., 2024
Wat betekent WACC en hoe bereken je deze voor jouw bedrijf? Hier lees je alles over in dit artikel.
Meer posts
Share by: