Blog Layout

Wat betekent leakage bij een bedrijfsovername?

René de Jong • mrt. 26, 2024
leakage

Ga je jouw bedrijf verkopen, dan spreekt men van 'leakage' wanneer er waarde uit het bedrijf wegvloeit die eigenlijk voor de koper of verkoper bedoeld was. Dit kan gebeuren in de periode tussen de effectieve datum en de afronding van de bedrijfsovername. Leakage vormt daarom een rol bij de onderhandeling en finalisatie van een bedrijfsverkoop, omdat het de uiteindelijke waarde die partijen ontvangen, kan beïnvloeden. Het identificeren en beheren van mogelijke leakage is daarom essentieel voor zowel kopers als verkopers. Hoe dat zit lees je in dit blog. 


Wat is leakage bij M&A?

Het concept van leakage is bij een M&A traject belangrijk omdat het de economische waarde die wordt overgedragen kan beïnvloeden.


Leakage in de context van fusies en overnames (M&A) omvat elke onbedoelde vermindering van de waarde van het over te nemen bedrijf tussen de effectieve datum en de closing datum. Leakage ontstaat wanneer voorafgaand aan de closing nog dividenduitkeringen of ongeautoriseerde transacties worden uitgevoerd.


Het onderwerp leakage is binnen een M&A traject vaak onderdeel van de Cash en Debt free berekening. Het idee is dat de verkoper het bedrijf overdraagt zonder de cash en schulden (de netto schuldpositie). Om zichzelf daarbij tegen leakage te beschermen, worden door de koper vaak specifieke clausules opgenomen in de intentieovereenkomst en share purchase agreement.


Als we kijken naar een leakage clausule in een intentieovereenkomst (letter of intent), dan staat daar vaak de volgende definitie omschreven:


"Leakage" gedefinieerd als elke vorm van uitstroom van waarde uit het Doelbedrijf, inclusief, maar niet beperkt tot, de betaling van dividenden of andere distributies aan aandeelhouders, buitensporige compensaties of bonussen aan het management of personeel, ongeautoriseerde transacties die de activa van het bedrijf verminderen, de aangaan van nieuwe schulden, of enige andere transacties die niet in de normale gang van zaken plaatsvinden en resulteren in een vermindering van de economische waarde van het Doelbedrijf zoals vastgesteld op de Effectieve Datum.

leakage

Voorbeelden van leakage

Als er sprake is van leakage, dan kan dit de berekende waarde van het bedrijf beïnvloeden en dus de noodzaak van een correctie introduceren. Voorbeelden van leakage zijn onder te brengen onder verschillende acties of gebeurtenissen, zoals:


  • Uitbetaling van dividenden: Als het bedrijf dividenden uitbetaalt aan zijn huidige eigenaren voor de overname wordt afgerond, vermindert dit de cashpositie van het bedrijf, wat kan worden gezien als een vorm van leakage, aangezien de koper mogelijk had verwacht dat deze middelen deel zouden uitmaken van de overname.
  • Ongeplande schuldverhogingen: Als het bedrijf nieuwe schulden aangaat of bestaande schulden verhoogt voor de afronding van de deal, kan dit ook als leakage worden beschouwd. Het verhoogt de schuldenlast die de koper indirect overneemt, waardoor de netto waarde die wordt overgedragen, afneemt.
  • Buitensporige managementbonussen: Soms kunnen eigenaren of het management team grote bonussen toekennen voor de afronding van de deal, wat de cashpositie van het bedrijf vermindert en dus leidt tot leakage.
  • Juridische of regelgevende sancties: Als het doelbedrijf boetes of sancties opgelegd krijgt tussen het overeenkomen en afronden van de deal, kan dit de cashpositie verminderen en dus een vorm van leakage vormen.


Elk van deze acties kan de koopprijs onbedoeld beïnvloeden en leiden tot financiële verliezen voor de koper of verkoper. Het is dus belangrijk om tussen de effectieve datum en de closingsdatum de impact van leakage te beperken.


Wat is de impact van leakage?

De impact van leakage kan aanzienlijk zijn, omdat het direct invloed heeft op de waarde die de koper betaalt of de verkoper ontvangt.


In sommige gevallen kan leakage zelfs de voortzetting van de bedrijfsovername in gevaar brengen als de weggelekte waarden aanzienlijk zijn. Daarom is het essentieel om mogelijke leakage te identificeren en te kwantificeren.


Het bekend maken van leakage kan bijvoorbeeld tijdens het due diligence onderzoek en in de onderhandelingen. Ben je vooraf niet duidelijk, dan kan de impact van leakage leiden tot:


  • Correctie van de overnameprijs: Als er sprake is van leakage door bijvoorbeeld het uitbetalen van buitensporige dividenden of bonussen, kan de cashpositie van het bedrijf aanzienlijk verminderen. Dit zou direct invloed hebben op de netto schuldpositie van het bedrijf. In dergelijke gevallen kan de overnameprijs worden aangepast (gecorrigeerd) om rekening te houden met de verminderde waarde, waardoor de cash & debt free waarde van het bedrijf behouden blijft.
  • Normalisatie van de waarde: Leakage kan ervoor zorgen dat de werkelijke financiële staat van het bedrijf afwijkt van wat was overeengekomen onder de cash & debt free voorwaarden. De correctie zorgt ervoor dat de overnameprijs wordt aangepast om deze discrepanties te weerspiegelen, zodat de koper niet benadeeld wordt door veranderingen in de cash of schuldposities die niet hun oorzaak vinden in de normale bedrijfsvoering.


In een leakage clausule wordt dit vaak op de volgende manier beperkt:

Indien er Leakage plaatsvindt zonder de vereiste goedkeuring van de Koper, zal de Verkoper verplicht zijn een gelijkwaardige financiële compensatie aan de Koper te bieden om dergelijke Leakage te neutraliseren, hetzij door een aanpassing van de koopprijs, hetzij via een directe financiële compensatie, overeenkomstig de bepalingen van deze Overeenkomst.


Hoe kan je leakage voorkomen?

Om leakage te voorkomen, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken en deze al in de Letter of Intent vast te leggen. Dit omvat het definiëren van wat als normale bedrijfsuitgaven wordt beschouwd, het overeenkomen van specifieke voorwaarden voor uitgaven tijdens de overgangsperiode, en het instellen van een mechanisme voor het afhandelen van geschillen over onvoorziene uitgaven.

Daarnaast hebben wij een hele simpele tip om leakage te voorkomen, namelijk overleg met de koper. Twijfel je of iets als leakage kan worden beschouwd? Maak het bespreekbaar gedurende de periode tussen het tekenen van de letter of intent en de closing datum. Zo voorkom je afwijkende verwachtingen.


Door specifieke clausules in het overnamecontract of de LOI op te nemen die leakage adresseren, zoals beperkingen op bepaalde financiële transacties of vereisten voor correcties van de overnameprijs, kunnen kopers zich beschermen tegen onvoorziene waardeverminderingen die de cash & debt free waarde van het bedrijf beïnvloeden. Laat je daarbij vooral adviseren door een bedrijfsovername specialist die vaker met dit bijltje heeft gehakt.

bedrijf verkopen

Wat is permitted leakage?

Permitted leakage verwijst naar de uitzonderingen op de algemene regel tegen leakage, die vooraf tussen de koper en verkoper zijn overeengekomen. Dit kunnen bijvoorbeeld reguliere bedrijfsuitgaven zijn die noodzakelijk zijn voor de voortzetting van de bedrijfsvoering, of uitgaven die al gepland waren vóór de locked box-datum. Het nauwkeurig definiëren van permitted leakage is essentieel om misverstanden en conflicten te voorkomen.


Advies nodig bij een bedrijfsovername?

Het navigeren door de complexiteit van leakage bij bedrijfsovernames vereist diepgaande kennis en ervaring. Of het nu gaat om bedrijfsovername advies, waardebepaling van een bedrijf, of het ontwikkelen van een exit strategie, het inschakelen van een deskundige kan cruciaal zijn. Een bedrijfsovername specialist kan helpen bij het identificeren van potentiële leakage, het onderhandelen van overeenkomsten die uw belangen beschermen, en het navigeren door de uitdagingen van het overnameproces.

strategische overname
door René de Jong 25 apr., 2024
Wat is een strategische overname en waarom zou je als verkoper kiezen voor een strategische bedrijf overname? Dit en meer vertellen wij je in dit artikel!
bedrijfsovername
door René de Jong 15 apr., 2024
Waar laten ondernemers geld liggen bij een bedrijfsovername? In dit artikel geven wij je een aantal tips om het maximale uit een bedrijfsovername te halen.
closing accounts
door René de Jong 02 apr., 2024
Bij een bedrijfsovername kan je gebruik maken van het locked box mechanism of van closing accounts.Maar wat is het verschil? In dit artikel leggen we het uit!
deelnemingsvrijstelling
door René de Jong 20 mrt., 2024
Wat is deelnemingsvrijstelling, wat zijn de voorwaarden om hieraan te voldoen en wat zijn de voordelen? We leggen het je uit in dit artikel.
locked box mechanism
door René de Jong 11 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername kan er gebruik gemaakt worden van het locked box mechanism. Maar wat is het locked box principe eigenlijk? Je leest het in dit artikel.
effectieve datum
door René de Jong 27 feb., 2024
Wat is een effectieve datum overname bij een bedrijfsoverdracht? Je leert het in dit artikel.
small firm premium
door René de Jong 20 feb., 2024
Wat is de Small Firm Premium en is dit belangrijk bij de waarbepaling van een bedrijf? Je leest het in dit artikel.
normalisaties
door René de Jong 13 feb., 2024
Wat is normaliseren, welke normalisaties zijn er en hoe pas je deze toe bij een waardebepaling? Lees er hier alles over!
wacc
door René de Jong 12 feb., 2024
Wat betekent WACC en hoe bereken je deze voor jouw bedrijf? Hier lees je alles over in dit artikel.
Intrinsieke waarde berekenen
door René de Jong 10 jan., 2024
Hoe bereken je de intrinsieke waarde van je bedrijf? Bepaal direct de intrinsieke waarde van je onderneming met deze eenvoudige vuistregels!
Meer posts
Share by: