Blog Layout

Wat doet een overnamespecialist?

René de Jong • mrt. 18, 2023
netto contante waarde

Ga je informatie opzoeken over het overnemen van een bedrijf of een bedrijf verkopen, dan zullen de termen overnamespecialist en bedrijfsovernamespecialist vaak voorbij komen. De termen zelf zijn niet direct ingewikkeld, maar waarvoor kun je een overnamespecialist nou eigenlijk inschakelen? En waarom wordt dit zo vaak geadviseerd? We vertellen je graag meer over het hoe en wat rondom overnamespecialisten.


Wat is een bedrijfsovernamespecialist?

Als ondernemer moet je in staat zijn om zelfs aan je oma uit te leggen wat je doet. Als ik dat doe dan zou ik beginnen uit te leggen dat een bedrijfsovername specialist eigenlijk een makelaar is die geen huizen, maar bedrijven verkoopt.


"Een bedrijfsovernamespecialist is, zoals de naam al zegt, gespecialiseerd in de processen rondom een bedrijf verkopen of een bedrijf aankopen."


Bij deze processen komen o.a. financiële, juridische, commerciële en operationele zaken kijken waarbij iedere bieding, iedere onderhandeling, ieder onderzoek en iedere voorwaarde correct op papier dient te staan. Is dit niet zo, dan kan dit tot behoorlijke problemen leiden tijdens en na het afsluiten van de bedrijfsverkoop.


Wat doet een bedrijfsovernamespecialist?

Een professionele bedrijfsovernamespecialist werkt volgens een gestructureerd bedrijfsovername stappenplan. Van het uitwerken van een waardebepaling van het bedrijf tot het uitvoeren van de onderhandeling en het begeleiden van de koper met due diligence onderzoek; de bedrijfsovernamespecialist is bijna een schaap met vijf poten. Voor veel ondernemers is hun exit strategie vaak een doolhof van cijfers, eisen en papierwerk kan zijn. De specialist begeleidt jou in één lijn naar de beste uitgang van dit doolhof, namelijk jouw ideale exit.


Samengevat bestaat uit bedrijfsovername stappenplan het om de volgende acties:

  1. Jouw ideale exit bepalen. Zelf doen wij dit aan de hand van een Exit Ready workshop om zo te komen tot een passende exit strategie.
  2. Het uitvoeren van een nulmeting waarin jouw bedrijf wordt bekeken door de ogen van een potentiële koper. Het doel is om te kijken of jouw bedrijf ook écht verkoopklaar is.
  3. Ondersteunen in het verkoopklaar maken van jouw bedrijf. Bij het ene bedrijf duurt deze stap 2 maanden en bij de andere onderneming kan het wel 3 of 4 jaar duren.
  4. Het voorbereiden van de verkoopdocumentatie zoals het investment memorandum, financieel memorandum en een long list met potentiële kopers.
  5. Jouw bedrijf onder de aandacht brengen bij potentiële kopers met als doel te komen tot een set biedingen en één intentieovereenkomst.
  6. Ondersteuning bieden tijdens het Due Diligence proces en actief participeren in de contractonderhandelingen. Hierbij hoort ook het inrichten van de dataroom en de samenwerking met een M&A advocaat.
  7. Samen proosten op het succes bij de notaris of tijdens het ondertekenen van de benodigde overeenkomsten.


Hieronder volgt en overzicht van het bedrijfsovername stappenplan dat wij hanteren. 

bedrijfsovername stappenplan

Waarom een overnamespecialist nodig is

Waarschijnlijk verkoop jij hooguit één of twee keer in je leven een bedrijf. Een koper is veel gevallen echter uiterst gedreven in het overnameproces en doet meerdere keren per jaar een transactie. Een 'fout' is daarom snel gemaakt. Een normalisatie van een paar duizend euro kan grote consequenties hebben op de bedrijfswaardering. Een fout in het contract kan een grote juridische impact hebben. En onduidelijkheden qua earn out of vendor loan kunnen leiden tot veel problemen in de uitbetaling van de koopprijs. Kortom, allemaal redenen om een overnamespecialist aan te haken. 


Samengevat weet de gemiddelde ondernemer simpelweg niet voldoende over Mergers & Acquistions om alles tot in de puntjes te optimaliseren en zo de beste deal te kunnen sluiten. Een overnamespecialist kan jou voorzien van het beste bedrijfsovername advies met betrekking tot jouw persoonlijke situatie. Sommige overnamespecialisten gaan zelfs nog een stap verder. Ze helpen ondernemers met het verkoopklaar maken van hun bedrijf en stippelen zo een exit strategie uit voor de lange termijn.


Uiteindelijk staat de overnamespecialist klaar om jou te ontzorgen tijdens het gehele overnameproces. Bijvoorbeeld door het overnemen van de onderhandelingen, zodat jij hier niet (met de benodigde emotie) aan hoeft te beginnen. Maar ook het vaststellen van realistische (financiële) doelen, het ontdekken van verbeterpotentieel om de bedrijfswaarde te doen laten stijgen en het uitvoeren van boekenonderzoek kun je in één klap uitbesteden aan de overnamespecialist. Enkel met een specialist in bedrijfsovernames creëer je dus rust en de beste deal in één klap. 

bedrijfsovername advies

Wat kost een overnamespecialist?

Een bedrijfsovername is niet in één week geregeld en neemt al snel 9 tot 12 maanden in beslag. Is je bedrijf nog niet verkoopklaar, dan kunnen hier zelfs jaren aan vooraf gaan om de beste exit strategie vast te stellen en uit te voeren. Hierdoor kunnen de kosten voor een overnamespecialist al snel oplopen.


De meeste overnamespecialisten hanteren daarom een vast, lager ingezet, uurtarief en stellen met de ondernemer een succes fee vast. Zelf werken wij liever niet op basis van uurtje factuurtje en hanteren we een maandelijkse commitment fee en een succes fee. Dit laatste is een percentage van het uiteindelijke verkoopbedrag van het bedrijf en hoeft pas betaald te worden na het succesvol afronden van de bedrijfsverkoop. Hierdoor hoeft niet alles te worden gefinancierd voordat de verkoop rond is. De gemiddelde succes fee ligt tussen de 1% en 5% van de behaalde enterprise value.


Bedrijfsovernamespecialist bij koop en verkoop

Je kunt dus zowel bij aankoop als verkoop van een bedrijf een overnamespecialist inschakelen. Omdat een bedrijfsovernamespecialist thuis is in beide kanten van het verhaal ben je altijd in het voordeel. Tevens heeft een overnamespecialist een groot netwerk om bedrijven voor een goede prijs in de markt te kunnen zetten en (ver)kopen. Op die manier heb jij een stapje voor op de concurrentie die de laatste jaren toe blijft nemen. Met de kennis van een bedrijfsovernamespecialist blijven vervelende verrassingen uit en worden de valkuilen rondom bedrijfsovernames omzeild. Met een passende strategie koop of verkoop jij het bedrijf voor de beste deal, waar je nog jaren met een goed gevoel op terugkijkt.


Hulp nodig van een overnamespecialist?

Overweeg jij een bedrijf te verkopen? En kun je hierbij wel wat advies gebruiken? Dan helpen wij je graag op weg. We starten daarbij altijd met het uitvoeren van een nulmeting en waardebepaling. Als bedrijfsovernamespecialisten weten wij precies waar een koper naar kijkt en we de ‘lijken in de kast’ moeten zoeken. Ook kennen we als geen ander de voorwaarden die jou als koper het beste beschermen.


Neem gerust contact op voor een goede kop koffie en een vrijblijvend gesprek met één van onze eigen overnamespecialisten. We kijken met plezier met je mee naar de mogelijkheden en de beste stappen om te zetten met betrekking tot jouw persoonlijke situatie. Je kunt ons bereiken op 085-0204719.

strategische overname
door René de Jong 25 apr., 2024
Wat is een strategische overname en waarom zou je als verkoper kiezen voor een strategische bedrijf overname? Dit en meer vertellen wij je in dit artikel!
bedrijfsovername
door René de Jong 15 apr., 2024
Waar laten ondernemers geld liggen bij een bedrijfsovername? In dit artikel geven wij je een aantal tips om het maximale uit een bedrijfsovername te halen.
closing accounts
door René de Jong 02 apr., 2024
Bij een bedrijfsovername kan je gebruik maken van het locked box mechanism of van closing accounts.Maar wat is het verschil? In dit artikel leggen we het uit!
leakage
door René de Jong 26 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername moet je oppassen voor leakage. Maar wat is leakage bij M&A precies en hoe kan je leakage voorkomen? Je leest het in dit artikel.
deelnemingsvrijstelling
door René de Jong 20 mrt., 2024
Wat is deelnemingsvrijstelling, wat zijn de voorwaarden om hieraan te voldoen en wat zijn de voordelen? We leggen het je uit in dit artikel.
locked box mechanism
door René de Jong 11 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername kan er gebruik gemaakt worden van het locked box mechanism. Maar wat is het locked box principe eigenlijk? Je leest het in dit artikel.
effectieve datum
door René de Jong 27 feb., 2024
Wat is een effectieve datum overname bij een bedrijfsoverdracht? Je leert het in dit artikel.
small firm premium
door René de Jong 20 feb., 2024
Wat is de Small Firm Premium en is dit belangrijk bij de waarbepaling van een bedrijf? Je leest het in dit artikel.
normalisaties
door René de Jong 13 feb., 2024
Wat is normaliseren, welke normalisaties zijn er en hoe pas je deze toe bij een waardebepaling? Lees er hier alles over!
wacc
door René de Jong 12 feb., 2024
Wat betekent WACC en hoe bereken je deze voor jouw bedrijf? Hier lees je alles over in dit artikel.
Meer posts
Share by: