Blog Layout

Succesvol investeren in een bedrijf: Hoe werkt het?

René de Jong • sep. 04, 2023
Investeren in een bedrijf

Als je graag wilt beginnen met investeren, dan kunnen we ons zo voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn ontzettend veel manieren om te investeren. Recent hebben we hier een blog over geschreven: mijn bedrijf verkopen, en dan? Hierin lees je onder andere dat investeren in bedrijven interessant kan zijn. En ook hier heb je weer verschillende mogelijkheden. Wat dacht je van investeren in aandelen? Of misschien is investeren in startups wel iets voor jou! Wij zetten de belangrijkste informatie omtrent het investeren in bedrijven voor je op een rijtje, zodat jij kunt investeren op een manier die bij jou past.


Wat is investeren in bedrijven?

Wanneer je van plan bent om te gaan investeren in een bedrijf kies je ervoor om een bedrijf te ondersteunen met een (continue) financiële bijdrage.


"Jouw investering is bedoeld om het groeikapitaal van het bedrijf te verhogen en uiteindelijk de omzet en de winst van het bedrijf te kunnen laten stijgen."


Als dit daadwerkelijk gebeurt stijgt ook de waarde van jouw investering. Deze waardestijging wordt vervolgens uitgekeerd aan jou als investeerder, waardoor jij op jouw eigen bijdrage winst hebt gemaakt. Andersom kan het natuurlijk ook zijn dat de groeistrategie niet uitpakt zoals gehoopt en dat jouw investering niet heeft gezorgd voor meer groei (en winst). In dat geval kun je jouw investering dus (deels) verliezen. Hoe je de risico’s bij het investeren in bedrijven kunt beperken bespreken we later in deze blog.


Hoe kun je investeren in een bedrijf?

Als je wilt investeren in een bedrijf dan is het allereerst belangrijk om te bepalen wat je risicobereidheid is en op welke manier je wilt investeren. Zo kun je als particulier investeren in een bedrijf, maar je kunt ook als zakelijke investeerder aan de slag gaan. Zelf investeer ik bijvoorbeeld vanuit een participaties B.V. om zo mijn werkzaamheden te scheiden van mijn investeringen.


"Wel gelden er verschillende belastingregels. Daarom is het verstandig om vooraf de fiscale implicaties inzichtelijk te maken."


Verder zijn er verschillende manieren om in bedrijven te investeren. Zo kun je kiezen voor een investering in een startup, scaleup of juist in een stabiel (MKB-)bedrijf met bewezen resultaten. Wil je liever investeren in de aandelen van een bedrijf? Dan kan dat ook! Via (crowdfunding)platforms vind je vaak al een uitgebreid aanbod aan aandelen van uiteenlopende bedrijven die je kunt kopen. Ook converteerbare leningen en andere vormen van bedrijfsfinanciering worden hier tentoongesteld.


Er zijn dus veel verschillende manieren hoe je kunt investeren in een bedrijf. Zeker als je begint kan het leerzaam zijn om je aan te sluiten bij andere (angel) investors. Het vinden van het juiste bedrijf om in te investeren is soms namelijk lastig, want maar een beperkt aantal bedrijven zet een ‘investeringsbord in de tuin’. Het Angel Investment Netwerk is een voorbeeld van een partij die jou in contact kan brengen met bedrijven die een investeringsbehoefte hebben. Maar ook andere investeerders met meer ervaring kunnen van waarde zijn. Netwerken is dus belangrijk!  


Waarom zou je investeren in een bedrijf?

Het is wel duidelijk dat jouw spaargeld op de bankrekening laten staan tegenwoordig niet veel meer oplevert. Rentenieren is niet meer van deze tijd.


"Als je jouw geld voor je wilt laten werken is het dus verstandiger om een geldbedrag dat jij kunt missen te investeren – bijvoorbeeld in een bedrijf."


Met de juiste timing en de keuze voor het juiste bedrijf kan er flink winst worden behaald op de investering. Je hebt overigens nooit de garantie dat jouw investering succesvol uitpakt, maar je kunt het risico voor investeren dus wel beperken door goed vooronderzoek te (laten) doen. Het in de arm nemen van een specialist is hierbij zeker aan te raden.


Verder is ook de fase waarin een bedrijf zich verkeert iets om rekening mee te houden. Betreft het een startup waar naar verwachting veel groei gerealiseerd gaat worden? In dat geval is het risico vaak hoog, maar kan het rendement natuurlijk ook door het dak knallen. Of gaat het juist om een gevestigde scale up of een MKB-bedrijf waarbij het bedrijf verkopen een wens voor de nabije toekomst is? In dat geval is het rendement als het goed is een stuk voorspelbaarder. Allemaal vragen om bij stil te staan! Het volgende overzicht geeft inzicht in de status waarin bedrijven zich verkeren en het type investeerder - inclusief risicoprofiel - dat bij deze fase past.

investeren in een bedrijf

Wat zijn de beste bedrijven om in te investeren?

Niet voor iedere investeerder geldt eenzelfde risicobereidheid als het gaat om bedrijven waarin je het beste kunt investeren.


"Daarom is voor iedereen de top 10 van beste bedrijven om in te investeren anders! "


Heb je als investeerder een groot geldbedrag beschikbaar dat je bereid bent om te investeren of investeer je liever eerst met een bedrag van een paar honderd euro? Durf je een flink risico te nemen of beperk je de investeringsrisico’s graag zoveel mogelijk? En wil je snel rendement zien of mag dit een aantal jaren duren? Afhankelijk van jouw antwoorden op deze vragen kan er een bepaald type bedrijf de beste keuze zijn voor jou als investeerder.


Daarnaast geven wij altijd de tip om te spreiden! Wed niet op één paard, dat is in ieder geval wat je bij veel professionele investeerders ziet. Diversificatie in hun investeringsportefeuille is daarbij het onderwerp van gesprek. Voor een indrukwekkend rendement waarvoor je betrokken dient te zijn bij het bedrijf - en bereid bent om enig risico te dragen - kun je bijvoorbeeld investeren in startups. Investeer je liever in een bedrijf met lager risico? Dan raden we aan om eens te kijken naar het investeren in aandelen bij een scale up of grotere MKB-bedrijven die al jarenlang succesvol draaien. Kortom, jij bepaalt zelf wat de beste bedrijven zijn om in te investeren! 

bedrijf overnemen

Investeren in aandelen

Een vrij simpele manier om te beginnen met investeren in bedrijven, is door het kopen van aandelen. Investeren in aandelen betekent niks meer en niks minder dan dat je meedeelt in de winsten én de verliezen van een bedrijf. Bij het investeren in aandelen is het risico beperkt, omdat je maximaal jouw inleg kunt verliezen wanneer het volledig misgaat. Dat de aandelen vaak gekocht kunnen worden bij beursgenoteerde bedrijven die hun verdienmodel goed op orde hebben is tevens een risicobeperking en daarmee een voordeel van investeren in aandelen. Beursgenoteerde bedrijven hebben daarnaast de verplichting om investeerders voldoende informatie te verstrekken, waardoor je als investeerder weet waar je aan begint. Mocht je deze lage mate van betrokkenheid geen probleem vinden, dan is investeren in aandelen misschien de juiste manier van investeren voor jou. Koop en verkoop je jouw aandelen op het juiste moment? Dan kun je een flink rendement op jouw aandelen behalen.


Investeren in startups

Startups hebben nog geen succesvolle loopbaan waarop je de investering kunt baseren. Het kan jaren duren voordat er winst op de investering wordt gemaakt. De kans bestaat daarbij dat je jouw volledige investering kwijtraakt. Maar…


"Als je investeert in die ene startup die de wereld gaat veroveren, dan behaal je een rendement waar je niet omheen kunt."


Om dit laatste scenario te realiseren worden investeerders vaak relatief veel betrokken bij de startups en hun groeiproces. Dit kan tijd en energie kosten. Je moet dus bereid zijn om op meerdere manieren te investeren in de startup. Succesvol investeren in startups vindt daarom vaak plaats in de vorm van aandelenaankoop of een converteerbare lening. Ook is onze tip; investeren in startups doe je met ‘fuck-you money’. Het gaat hierbij om geld dat je kunt missen en waardoor je oude dag niet in gevaar komt.


Wil je investeren in start ups dan kan het helpen om dit ook op je LinkedIN profiel kenbaar te maken. Je zult merken dat ondernemers je vanzelf gaan benaderen. Het vinden van een investeerder is voor hen namelijk niet zo eenvoudig als het lijkt. LinkedIN blijkt daarbij een goed kanaal. Daarnaast helpt het jou om inzicht te krijgen in verschillende bedrijven om zo te bepalen wat wel en niet bij je past. Win win dus!   


Duurzaam investeren; zo doe je dat!

Duurzaam investeren kan op twee manieren: je investeert in bedrijven waarbij je over enkele jaren verspreid een leuk rendement behaalt of je investeert in bedrijven die duurzaamheid bevorderen. Bij dit laatste kun je denken aan startups die een bijdrage willen leveren aan de maatschappij, zoals onderwijsinstellingen, groene leveranciers en andere maatschappelijke organisaties. Via crowdfunding kun jij investeren in een specifiek project of een specifieke ondernemer om duurzame startups te ondersteunen. Wil je duurzaam investeren op een manier waarbij jouw investering langdurig voor een winstuitkering zorgt? Denk dan eens aan het investeren in aandelen van een gevestigde MKB-organisatie met een succesvolle historie en een positieve prognose voor de komende jaren.


Hoeveel geld heb je nodig om te investeren?

Het goede nieuws:


"Je hoeft gelukkig geen miljonair te zijn om te kunnen investeren."


Ook met kleinere bedragen kun je prima investeren in bedrijven. Omdat het natuurlijk niet geheel risicoloos is raden we wel aan om alleen geld te investeren dat je kunt missen en niet op korte termijn nodig hebt voor andere doeleinden. Investeer dus nooit je volledige spaarrekening in één bedrijf. Kun je een paar duizend euro aan spaargeld missen, dan heb je al de mogelijkheid om jouw investering te spreiden over verschillende bedrijven en op die manier een goed investeringsportfolio op te bouwen. Maar zelfs als je 100 euro wilt investeren zijn er al opties. Bij crowdfunding-platforms kun je prima terecht voor het investeren met deze bedragen.


Geld investeren voor beginners

Als beginner investeren vraagt om een flinke dosis vooronderzoek en advies van specialisten uit de praktijk. Zeker als je als particulier wilt starten met investeren in een bedrijf is het aan te raden om te beginnen met het inleggen van een lager bedrag. Alle eerste keren bevatten immers pieken en dalen. Zo kun je in de vorm van een ‘pilot’ ervaren wat wel en wat niet bij je past. Zelf heb ik bijvoorbeeld de neiging om meerdere keren per dag op mijn telefoon te kijken bij het investeren in bitcoins of individuele aandelen. En dat zie ik bij heel veel mensen die hierdoor bijna obsessief alles willen volgen. Daarom ben ik hiermee gestopt. Van jouw eerste investering ga je dus geheid leren wat je bij een volgende investering nog eens moet doen en wat je ook vooral níet weer moet doen. Ga voordat je investeert in een bedrijf in gesprek met een expert die jou meer kan vertellen over de investeringsvormen en de risico’s die hierbij horen.


Kan ik geld investeren zonder risico?

Investeren brengt altijd risico met zich mee. Bij investeren in bedrijven bestaat er bijvoorbeeld het risico dat er informatie achtergehouden wordt door het bedrijf, de voorspelde omzet niet wordt behaald of dat zelfs de gehele markt waarin het bedrijf actief is instort. In dat geval kun je jouw inleg van de investering verliezen. Hoe groter de investering, des te groter kan dus ook het verlies zijn.


"Wel kun je het risico van investeren in bedrijven spreiden door in meer dan één bedrijf te investeren en daarmee jouw geld in te zetten in meerdere organisaties."


Ook als je investeert in een bedrijf met een bekende, succesvolle historie kun je het risico beperken. Maar investeren zonder risico behoort dus niet tot de mogelijkheden. Durf je geen enkel risico te nemen of zit je niet in een situatie waar je jouw investering kunt missen in het geval het misloopt? Dan is het niet aan te raden om te gaan investeren in bedrijven.


Hulp nodig bij een investering?

Ben jij benieuwd welke succesvolle investering je met jouw beschikbare spaargeld kunt realiseren en welke manier van investeren voor jou weinig risico oplevert? Wij kijken graag met je mee naar jouw persoonlijke situatie en de beste bedrijven om in te investeren. Ook als een investeerder vinden juist de uitdaging is voor jou als ondernemer ben je bij ons aan het juiste adres! Met een groots netwerk en een uitgebreid investeerdersbestand helpen we jou graag aan de juiste connecties. 

strategische overname
door René de Jong 25 apr., 2024
Wat is een strategische overname en waarom zou je als verkoper kiezen voor een strategische bedrijf overname? Dit en meer vertellen wij je in dit artikel!
bedrijfsovername
door René de Jong 15 apr., 2024
Waar laten ondernemers geld liggen bij een bedrijfsovername? In dit artikel geven wij je een aantal tips om het maximale uit een bedrijfsovername te halen.
closing accounts
door René de Jong 02 apr., 2024
Bij een bedrijfsovername kan je gebruik maken van het locked box mechanism of van closing accounts.Maar wat is het verschil? In dit artikel leggen we het uit!
leakage
door René de Jong 26 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername moet je oppassen voor leakage. Maar wat is leakage bij M&A precies en hoe kan je leakage voorkomen? Je leest het in dit artikel.
deelnemingsvrijstelling
door René de Jong 20 mrt., 2024
Wat is deelnemingsvrijstelling, wat zijn de voorwaarden om hieraan te voldoen en wat zijn de voordelen? We leggen het je uit in dit artikel.
locked box mechanism
door René de Jong 11 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername kan er gebruik gemaakt worden van het locked box mechanism. Maar wat is het locked box principe eigenlijk? Je leest het in dit artikel.
effectieve datum
door René de Jong 27 feb., 2024
Wat is een effectieve datum overname bij een bedrijfsoverdracht? Je leert het in dit artikel.
small firm premium
door René de Jong 20 feb., 2024
Wat is de Small Firm Premium en is dit belangrijk bij de waarbepaling van een bedrijf? Je leest het in dit artikel.
normalisaties
door René de Jong 13 feb., 2024
Wat is normaliseren, welke normalisaties zijn er en hoe pas je deze toe bij een waardebepaling? Lees er hier alles over!
wacc
door René de Jong 12 feb., 2024
Wat betekent WACC en hoe bereken je deze voor jouw bedrijf? Hier lees je alles over in dit artikel.
Meer posts
Share by: