Blog Layout

Internationale bedrijfsovername? Onze 6 handige tips!

René de Jong • okt. 02, 2023
Investeren in een bedrijf

De populariteit om internationaal je bedrijf te verkopen wordt steeds populairder. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je bij zo’n internationale bedrijfsovername de beste deal wilt sluiten met de beste partij. Vaak wordt er voornamelijk gedacht aan binnenlandse partijen voor een dergelijke bedrijfsovername. Toch is een internationale bedrijfsovername in veel gevallen een serieuze overweging waard, want de waarde ligt in veel sectoren significant hoger dan in Nederland! Het aantal internationale bedrijfsovernames groeit dan ook behoorlijk de laatste jaren, maar dat betekent niet dat je zo’n overname ‘zomaar even’ realiseert. Wat een bedrijf verkopen of kopen in het buitenland allemaal omvat? Dat lees je in deze blog.


Bedrijf verkopen in het buitenland

Een geschikte koper vinden voor je bedrijf kan al een enorme zoektocht zijn. Laat staan als je jouw bedrijf wilt verkopen in het buitenland. Internationale kopers bevinden zich zelden in je eigen netwerk. Het is daarom erg verstandig om vooraf goed na te denken over jouw exit strategie. Hierin staat onder andere de vraag centraal welk type bedrijfsovername beter aansluit bij jouw wensen en doelen: je bedrijf verkopen in het buitenland of in Nederland? In het eerste geval spreken we ook wel van een cross-border M&A. Dit is niks meer en niks minder dan een bedrijfsovername (of fusie) die plaatsvindt over de grens.


Je bedrijf in het buitenland verkopen kan interessant zijn, omdat je op die manier internationaal kunt groeien. Maar ook de hogere EBITDA multiple per sector is natuurlijk een stimulans om (een deel van) je bedrijf aan een buitenlandse partij te verkopen. Zo’n internationale verkoop vraagt echter om veel vooronderzoek, kennis van de cultuur in het desbetreffende land en natuurlijk een groot internationaal netwerk. Bij een internationale bedrijfsovername kun je te maken krijgen met een andere lokale markt, andere belastingregels, andere wet- en regelgeving en afnemers of leveranciers. Allemaal aspecten om in je achterhoofd te houden als jij jouw bedrijf klaar gaat stomen voor een bedrijfsverkoop in het buitenland. 

EBITDA-multiples

Onze 6 handige tips voor een internationale bedrijfsovername

Jouw bedrijf internationaal verkopen kan dus, indien je dit goed aanpakt, verschillende voordelen met zich meebrengen. Om zoveel mogelijk uit een internationale bedrijfsovername te halen geven we je onze favoriete tips mee.


Tip 1: Zorg ervoor dat het papierwerk in beide landen rechtsgeldig is

We benoemden hierboven al even de wet- en regelgeving. Wat hierbij ontzettend belangrijk is, is het opstellen van rechtsgeldig papierwerk. Denk bijvoorbeeld aan de Letter of Intent en de Share Purchase Agreement. Een koopovereenkomst die in Nederland geldig is, kan in het buitenland wel niks waard zijn. Een juridisch adviseur op het gebied van bedrijfsovernames die bekend is met het land waar jij zaken gaat doen kan dus een waardevolle aanvulling op het team zijn om jouw internationale bedrijfsovername soepel te laten verlopen.


Tip 2: Vind en gebruik een taal die alle partijen volledig begrijpen

De kans is groot dat de internationale koper geen Nederlands spreekt en dat jij de taal van de koper niet spreekt. Logisch, want de moedertaal kan sterk verschillen! In de meeste gevallen kan Engels bij een internationale verkoop van je bedrijf een mooie tussenweg zijn, die door alle partijen goed begrepen wordt. Heeft één van de partijen moeite met deze taal, dan is het verstandig om een tolk in te schakelen in plaats van met handen en voeten te gaan communiceren. Ga je jouw bedrijf aan het buitenland verkopen dan is het belangrijk dat er geen enkel woord onduidelijk is, zodat iedereen weet welke afspraken er daadwerkelijk zijn gemaakt. Schakel daarom ook altijd een Nederlandse M&A Advocaat in die wel kennis heeft van het internationale recht. Op die manier kun je ook in de koopovereenkomst Nederlandse verduidelijkingen opnemen, ondanks dat de andere partij hiervoor Google Translate zal moeten raadplegen.


Tip 3: Houd rekening met de cultuurverschillen tijdens de bedrijfsovername

Ga je jouw bedrijf buiten Europa verkopen? Houd dan extra rekening met cultuurverschillen. Natuurlijk geldt deze tip ook binnen Europa, maar de cultuur kan zeker buiten Europa behoorlijk verschillen (en hiermee ook de manier van onderhandelen, communiceren en een bedrijf leiden). Zorg er daarom voor dat je bij iedere internationale bedrijfsovername voldoende tijd besteedt aan het verdiepen in de cultuur van het andere land. Ben je bang dat er alsnog problemen ontstaan bij de bedrijfsovername als gevolg van de cultuurverschillen? Dan kun je overwegen om een lokale kenner aan te laten haken bij de internationale verkoop van het bedrijf.


Tip 4: Onderzoek de huidige en voorspelde situatie in het land

Externe factoren kunnen de internationale bedrijfsovername flink beïnvloeden. Het is dus belangrijk dat je weet wat de actuele situatie in het land is op het gebied van politiek, economie en wet- en regelgeving. Ook dreigende of spelende natuurrampen kunnen van grote invloed zijn op jouw deal. Kortom, maak altijd een externe analyse als onderdeel van je eigen due diligence onderzoek. Want ook jij als verkopen moet weten aan wie je jouw bedrijf verkoopt. Natuurlijk is een huidige stabiele situatie in het land geen garantie voor de toekomst, maar het geeft je wel meer zekerheid betreft een soepele internationale bedrijfsverkoop. Zeker als je jouw bedrijf verkoopt in de vorm van een pre-exit. Want in een dergelijke situatie hangt jouw tweede exit sterk af van de toekomstige resultaten.


Tip 5: Doe vooral internationale fiscale kennis op

Veel ondernemers zien in Nederland soms de bomen door het bos niet meer. Bedrijfsovernames kennen namelijk veel specifieke regels. Zo wordt een passiva/ activa transactie anders belast dan een aandelentransactie en heeft een VOF of eenmanszaak weer andere belastingregels dan een BV. Maar, waar wij in Nederland de Belastingdienst hebben, gelden er in een ander land wellicht hele andere fiscale regels. Daar komt nog bij dat jij als Nederlander ook wel graag wilt weten hoe het zit met de fiscale voordelen die komen kijken bij het internationaal verkopen van je bedrijf. Ook fiscale regelingen als vergunningen en toestemmingen die de koper van jouw bedrijf nodig heeft wil je graag duidelijk voor ogen hebben. Een lokale fiscaal adviseur kan hierbij een uitkomst zijn en helpen bij het rondmaken van al deze zaken.


Tip 6: Maak gebruik van een M&A specialist

We hebben al enkele specialisten genoemd die jij goed kunt gebruiken in je team als je je bedrijf gaat verkopen in het buitenland. Denk aan een fiscaal adviseur en een juridisch specialist. Toch is je dealteam pas compleet met het aanhaken van een M&A specialist met cross border ervaring. Deze persoon fungeert als verkoopmakelaar en heeft idealiter een groot netwerk van kopers en ondersteunende specialisten. Hierdoor zijn financiële, fiscale en juridische specialisten snel bij elkaar gezocht zijn en hoef je niet zelf op zoek naar al deze kenners. Overigens heeft een M&A adviseur vaak ook de nodige lijntjes met geschikte kopers uit verschillende landen. Het vinden van de juiste koper wordt daardoor een stuk eenvoudiger. 

internationale bedrijfsovername

Bedrijf kopen in het buitenland

Een internationale bedrijfsovername hoeft natuurlijk niet gericht te zijn op het internationale verkopen van een bedrijf. Misschien is vanuit jouw perspectief juist wel interesse om een bedrijf te kopen in het buitenland. In het buitenland een bedrijf kopen kan bijvoorbeeld heel goed een onderdeel zijn van jouw groeistrategie. Door een bedrijf in het buitenland te kopen kun je de afzetmarkt vergroten en internationaliseren, meer kennis en capaciteit in huis halen en de naamsbekendheid een flinke boost geven. Alles bij elkaar kan een mooie kans vormen voor jou als ondernemer.


"Bij het kopen van een bedrijf in het buitenland wordt vaak de buy-and-build strategie toegepast. Het is namelijk een veel gebruikte manier om toegang te krijgen tot zo’n nieuwe afzetmarkt."


Zorg er wel voor dat je bij het kopen van een bedrijf in het buitenland veel onderzoek naar het bedrijf verricht en dat je onder andere een Due Diligence uit laat voeren door een expert. Op die manier kom je na het sluiten van de deal niet voor negatieve verrassingen te staan en weet je écht waar je aan begint.

 

Aandachtspunten bij internationale bedrijfsovername

Naast onze favoriete tips geven we je ook graag nog een aantal aandachtspunten mee die betrekking hebben op internationale bedrijfsovernames. Laten we beginnen met de belangrijkste:


"Staar je niet blind op de enterprise value die je voor je bedrijf kunt krijgen. We zeggen het vaak: de waarde van jouw bedrijf is niet het belangrijkste! De voorwaarden zijn het belangrijkste."


Want je kunt wel een hoge bedrijfswaardering krijgen, maar door een vervelende earn-out, vendor loan of andere garanties kan de deal uiteindelijk slecht uitpakken. Kortom, laat een bedrijfswaardering uitvoeren én werk een set van jouw ideale exit voorwaarden uit.


Verder is het een aandachtspunt om bewust te zijn van de juridische kosten. Door de complexiteit van internationale deals zijn de transactiekosten vaak veel hoger dan de verkoop van een bedrijf in Nederland. Zeker in Engeland en Duitsland moet je hier echt rekening mee houden.


Hulp nodig bij een internationale overname?

Juridische zaken, fiscale zaken, geopolitieke zaken en cultuurverschillen: alles bij elkaar ontzettend veel om over na te denken en je in te verdiepen. Zeker als jij maar één einddoel in je hoofd hebt: het realiseren van een geslaagde internationale bedrijfsovername. Om jou van vele lasten en zorgen te ontzien kan een M&A adviseur worden ingeschakeld. Hiermee haal je een flinke lading kennis en kunde in huis, maar ook een groot (internationaal) netwerk waarmee jij snel een geschikte partij vindt voor jouw droomovername. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij jouw ideale internationale overname? Dan ben je altijd welkom voor een vrijblijvend gesprek! Hierin kunnen we stilstaan bij jouw wensen én de kansen die uiteenlopende landen kunnen bieden om die wensen uit te laten komen. Je kunt ons bereiken via 085-0204719.

strategische overname
door René de Jong 25 apr., 2024
Wat is een strategische overname en waarom zou je als verkoper kiezen voor een strategische bedrijf overname? Dit en meer vertellen wij je in dit artikel!
bedrijfsovername
door René de Jong 15 apr., 2024
Waar laten ondernemers geld liggen bij een bedrijfsovername? In dit artikel geven wij je een aantal tips om het maximale uit een bedrijfsovername te halen.
closing accounts
door René de Jong 02 apr., 2024
Bij een bedrijfsovername kan je gebruik maken van het locked box mechanism of van closing accounts.Maar wat is het verschil? In dit artikel leggen we het uit!
leakage
door René de Jong 26 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername moet je oppassen voor leakage. Maar wat is leakage bij M&A precies en hoe kan je leakage voorkomen? Je leest het in dit artikel.
deelnemingsvrijstelling
door René de Jong 20 mrt., 2024
Wat is deelnemingsvrijstelling, wat zijn de voorwaarden om hieraan te voldoen en wat zijn de voordelen? We leggen het je uit in dit artikel.
locked box mechanism
door René de Jong 11 mrt., 2024
Bij een bedrijfsovername kan er gebruik gemaakt worden van het locked box mechanism. Maar wat is het locked box principe eigenlijk? Je leest het in dit artikel.
effectieve datum
door René de Jong 27 feb., 2024
Wat is een effectieve datum overname bij een bedrijfsoverdracht? Je leert het in dit artikel.
small firm premium
door René de Jong 20 feb., 2024
Wat is de Small Firm Premium en is dit belangrijk bij de waarbepaling van een bedrijf? Je leest het in dit artikel.
normalisaties
door René de Jong 13 feb., 2024
Wat is normaliseren, welke normalisaties zijn er en hoe pas je deze toe bij een waardebepaling? Lees er hier alles over!
wacc
door René de Jong 12 feb., 2024
Wat betekent WACC en hoe bereken je deze voor jouw bedrijf? Hier lees je alles over in dit artikel.
Meer posts
Share by: