Klantverhaal - Herman Kui

KLANTVERHAAL

Een pre-exit maken. Hoe doe je dat?

Tech ondernemer Herman Kui begon zijn carrière in loondienst, maar miste hier de uitdaging van het ondernemerschap. De keuze om het ondernemerschap binnen de IT op te zoeken was dan ook snel gemaakt. Samen met zijn compagnon en een derde aandeelhouder werd Escrow4all opgericht; een bedrijf gespecialiseerd in het aanbieden van escrow oplossingen. Jarenlang is er gezamenlijk gebouwd en gegroeid. De eerste tien jaar vlogen dan ook voorbij. Tot de compagnon van Herman dé bom dropte: “Ik zou wel naar een exit willen werken...”.

In 7 stappen richting een succesvolle Exit Strategie voor jouw bedrijf!

Een periode vol twijfels volgde 

Na een goede twintig jaren samen in de business bezig te zijn geweest, vermoedde Herman eerst dat de gedachte van zijn compagnon om af te gaan bouwen nog wel over zou waaien. Maar toen de drang richting een exit steeds meer boven kwam drijven werd duidelijk dat zijn compagnon toch echt afscheid wilde nemen van de B2B IT wereld en iets compleet anders wilde gaan doen. Herman twijfelde vanwege deze uitkomst even over zijn eigen plannen en vond het lastig om zijn wensen onder woorden te brengen, maar zijn ambitie was toch nog altijd om te blijven. Hij zag nog veel potentie in het bedrijf, had mooie klanten en mooie oplossingen. Klaar was hij er dus zeker nog niet mee! En dus was de conclusie: Herman wilde door en zijn compagnon wilde eruit.


“Je eerste gedachte is: Ik moet mijn compagnon uitkopen. Alleen moet je dan gaan kijken naar de waarde van het bedrijf en de route die je wilt gaan bewandelen.”


Er werd gekeken naar de historie van het bedrijf en wat er speelde binnen de markt. Dat het bedrag om zijn compagnon uit te kopen niet kon worden opgebracht zonder zijn privéleven en zijn werksituatie volledig op de kop te zetten was voor Herman al snel duidelijk. Ook half uitkopen was niet gewenst. Maar als iemand na al die jaren aangeeft zich niet meer volledig in te kunnen zetten is het toch echt beter om afscheid te nemen en niet aan te blijven modderen.

Met een M&A adviseur richting de eindstreep

Via een bevriende IT ondernemer kwamen Herman en zijn compagnon in contact met Anno1982. Of dit de juiste partij voor hen was, daar bestonden twijfels over. Maar met een goede kop koffie erbij hadden ze tijdens het eerste gesprek al flink wat antwoorden op hun beginnersvragen binnengesleept. Dat het team ook nog eens gespecialiseerd was in het verkopen van SaaS bedrijven was natuurlijk een mooie bonus. 


Zijn compagnon uitkopen was voor Herman geen optie. Tijd dus om samen met Hielke en René op zoek te gaan naar een passend verkoopmodel, waarbij Herman aan het roer kon blijven staan en tegelijkertijd geholpen werd door een nieuwe investeerder. Er werd gekozen voor een verkoopmodel waarbij iedereen de aandelen zou verkopen. Vervolgens gaf dit Herman de mogelijkheid om een pre-exit te maken en zich vervolgens opnieuw in te kopen onder een nieuwe bv met een nieuwe tweede eigenaar. Deze nieuwe tweede eigenaar, of investeerder, moest alleen nog wel gevonden worden!


“We hebben met veel partijen gesproken, maar velen waren al bezig met de toekomstige exit terwijl ze nog niet eens gestart waren met de onderhandelingen. Verdubbelen en verkopen was echter niet onze wens. De EBITDA, en daarmee het rendement, nog gezonder maken wel.”


Samen met Hielke en René vonden ze een partner met dezelfde instelling in de investeringsclub Écart. Op basis van een pre-exit scenario namen ze niet alleen de aandelen van Herman’s andere aandeelhouders over, maar kochten ook een klein deel van de aandelen van Herman. Écart is een Evergreen Fonds, wat inhoudt dat zij geen exit-horizon hanteren. Daarbij was het voor Écart belangrijk dat Herman aan zou blijven als één van de eigenaren, waar de andere partijen onvoldoende concreets konden vermelden over zijn toekomstige rol binnen Escrow4all. Écart was dus precies waar Herman naar op zoek was!


Herman en zijn compagnon werkten vanaf dag één al samen met drie medewerkers die tevens kleine aandeelhouders waren. Dat Écart deze sleutelmedewerkers nog een keer de kans gaf om zich in te kopen in de nieuwe constructie werd dan ook ontzettend gewaardeerd. Zo kunnen ook zij nog altijd de vruchten plukken van het bedrijf waar ze jarenlang aan hebben gebouwd. Al met al heeft iedereen dus de exit of juist de doorstart kunnen maken waar ze naar op zoek waren.

bedrijf verkopen ebook

Download het gratis e-book!

Belangrijke bedrijfsovername lessen

In het proces heeft Herman een aantal belangrijke lessen opgepikt. Eén daarvan is dat je het echt maar één keer goed kunt doen. En ook goed voorbereiden is iets dat hem sterk is bijgebleven. Herman en zijn compagnon hebben dan ook een half jaar voorbereidingstijd genomen om hun bedrijf verkoopklaar te maken. Dit hebben ze gedaan door de markt vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en zo verbeterpotentieel te ontdekken. Want ook dingen die niet relevant lijken kunnen van grote invloed zijn op de cijfers en rapporten. Cijfers en rapporten die nodig zijn om iedere uiting te kunnen onderbouwen.


“Het zijn allemaal zaken die, los van een verkoop, voor ieder bedrijf goed zijn om regelmatig door iemand te laten onderzoeken. Iemand die je helpt om jouw KPI’s beter vast te stellen.”


Dat het volgen van alle benodigde stappen voor Herman leidde naar de ideale nieuwe investeerder zorgde er voor dat Herman van vele klanten de vraag kreeg hoe hij dit nou precies voor elkaar had gekregen. Volgens Herman ligt dit niet alleen aan het inschakelen van een goede M&A specialist, maar kun je ook al veel informatie verkrijgen door simpelweg vragen te stellen aan andere ondernemers.


“Ondernemers onder elkaar staan er altijd wel voor open om kennis te delen. Ook mijn ervaring is er dus wel eentje om te delen, zodat andere ondernemers er misschien nog iets van op kunnen steken.”

Escrow4all gaat dankzij een geslaagde exit en doorstart een rooskleurige toekomst tegemoet 

Escrow4all bevindt zich in een niche van de IT dienstverlening en zorgt ervoor dat bedrijven applicaties kunnen blijven gebruiken – ook wanneer de maker van de applicatie failliet gaat of de applicatie niet meer beschikbaar is. Voor SaaS applicaties is het daarbij erg belangrijk dat de functionaliteit behouden wordt, door de broncode te controleren, updaten en bewaren. Herman ziet voor in de nabije toekomst veel mogelijkheden om bij SaaS oplossingen op een efficiëntere manier broncodes te kunnen synchroniseren. En dus wordt er veel gewerkt aan productontwikkeling. Ook wordt er voorzichtig gekeken naar de mogelijkheden om geografisch uit te gaan breiden naar de omringende landen. 

Share by: